Japan kan ha kärnvapen inom fem år
JAPAN, Tokio: Japans premiärminister Shinzo Abe pratar med försvarsministern Fumio Kyuma (V) i underhuset. Japan skapade ett fullfjädrat försvarsministerium för första gången efter andra världskriget då USA berövade det besegrade landet dess rättighet till en armé. (Foto: AFP/Yoshikazu Tsuno)


Japan behöver minst tre till fem år för att testa och tillverka en kärnvapenstridsspets. Enligt ett regeringsdokument har Japan urananrikningsanläggningar men saknar teknologi för att omvandla resurserna till vapen.

Enligt rapporten, som är skriven av experter vid ett regeringsorgan, har Japan kapacitet, urananrikningsanläggningar och kunskap för att upparbeta använt kärnbränsle, men saknar teknologi för att snabbt kunna omvandla dessa resurser till vapen, skriver tidningen.

Bränslet som nu är tillgängligt passar för en lättvattenreaktor men inte för vapen. Japan skulle behöva bygga en grafitmodererad reaktor för att producera plutonium-239 effektivt liksom medel för att upparbeta använt bränsle från den reaktorn, enligt rapporten.

Forskare har sagt att Japan kan ha en kärnladdning inom ett halvår, eller enligt andra, redan inom två månader.

Den interna rapporten var sammanställd den 20 september, vilket var innan Nordkorea genomförde sitt allra första kärnvapenprov den 9 oktober.

Regeringens talesman Yasuhisa Shiozaki sade att han var överraskad av tidningsartikeln.

– Jag kände inte till det som rapporterades, sade han.

I november hävdade Japans regering att författningen tillåter innehav av kärnvapen.

Kärnvapen har blivit ett hett debattämne i Japan efter Nordkoreas provsprängning.

Men hittills har Tokyoregeringen
under premiärminister Shinzo Abe avvisat trevare om att landet skulle skaffa kärnvapen – en fråga som varit tabubelagd i alla år efter USA:s förödande atombomber mot Hiroshima och Nagasaki 1945.

I mitten av december fick Japan ett försvarsdepartement för första gången efter nederlaget i andra världskriget, då USA förbjöd landet att hålla en försvarsmakt.

Genom 1947 års författning fastslogs att Japan är ett land utan armé, flyg eller flotta. Med tiden inrättades en statlig myndighet för försvar men med mindre befogenheter än ett regeringsdepartement.

Trots sin deklarerade pacifism har Japan en militärbudget som är en av världens största och omfattar närmare 300 miljarder kronor per år.