Hälsa & Livsstil | Lev skönare

Jag minns en jul för länge sedan

Johan Holmsäter
Johan Holmsäter
loadingTemperaturen julen 1966 låg mellan minus 15 och minus 20, och värmen i folkabussen fungerade inte när jag körde omkring på Östermalm. Foto: Alexander Farnsworth/Gett images
Temperaturen julen 1966 låg mellan minus 15 och minus 20, och värmen i folkabussen fungerade inte när jag körde omkring på Östermalm. Foto: Alexander Farnsworth/Gett images

I min självbiografi ”Friskvårdsrebellen” berättar jag om några av min barndoms jular. De var inte självklara glädjestunder för mig, barn- och pojkhemsbarn som jag var. I boken beskriver jag en fin jul uppe i Dalarna och en deppig i Uppsala, men också en tokrolig händelse när jag som 19-åring körde ut varor på Östermalm i Stockholm.

Under första sommarlovet 1966 får jag anställning hos Arvid Nordquist på Birger Jarlsgatan i Stockholm, en delikatessaffär som bara betjänar de mest förmögna familjerna i Sverige, samt ambassader både hemma och i fjärran land. Bakom disken står expediterna klädda i mörk kostym, vit skjorta och mörka skor. Det bockas och det bugas. Man känner till alla kunders positioner, tillgångar och nyckfullheter, det vill säga allt som är av värde för att kunna ge rätt service. Jag har talang i det avseendet, har tränat hela livet på att anpassa mig. Arvid Nordquist blir en underbar skola. Jag får öva ännu mer på att läsa av människor och på att socialisera i nya miljöer. På Öfre Östermalm finns alla sorter. Förtjänsten är mycket god, inte minst tack vare den generösa dricksen jag får på de bästa adresserna i Sverige. På dörrarna står det Krüger, Wallenberg, Bonnier, Bernadotte, von Essen och andra kända namn från en helt annan värld än min. Matförsändelserna är inslagna som presenter. Överlämnandet är en procedur. Till exempel kan jag få veta att jag ska vara hos en kund exakt klockan 10.10. Det är då den lilla lådan med kaviar, efterfrågas. Nej, inte Kalles, utan den med de grå kulorna. Frukosten ska ju serveras 10.15, gubevars!

Johan Holmsäter
Johan Holmsäter
Grundare av Friskis & Svettis
Feedback

Mest lästa

Nyhetstips

Har du tips på något vi borde skriva om? Skicka till es.semithcope@spit

Hälsa & Livsstil | Lev skönare

Jag minns en jul för länge sedan

Johan Holmsäter
Johan Holmsäter
loadingTemperaturen julen 1966 låg mellan minus 15 och minus 20, och värmen i folkabussen fungerade inte när jag körde omkring på Östermalm. Foto: Alexander Farnsworth/Gett images
Temperaturen julen 1966 låg mellan minus 15 och minus 20, och värmen i folkabussen fungerade inte när jag körde omkring på Östermalm. Foto: Alexander Farnsworth/Gett images

I min självbiografi ”Friskvårdsrebellen” berättar jag om några av min barndoms jular. De var inte självklara glädjestunder för mig, barn- och pojkhemsbarn som jag var. I boken beskriver jag en fin jul uppe i Dalarna och en deppig i Uppsala, men också en tokrolig händelse när jag som 19-åring körde ut varor på Östermalm i Stockholm.

Under första sommarlovet 1966 får jag anställning hos Arvid Nordquist på Birger Jarlsgatan i Stockholm, en delikatessaffär som bara betjänar de mest förmögna familjerna i Sverige, samt ambassader både hemma och i fjärran land. Bakom disken står expediterna klädda i mörk kostym, vit skjorta och mörka skor. Det bockas och det bugas. Man känner till alla kunders positioner, tillgångar och nyckfullheter, det vill säga allt som är av värde för att kunna ge rätt service. Jag har talang i det avseendet, har tränat hela livet på att anpassa mig. Arvid Nordquist blir en underbar skola. Jag får öva ännu mer på att läsa av människor och på att socialisera i nya miljöer. På Öfre Östermalm finns alla sorter. Förtjänsten är mycket god, inte minst tack vare den generösa dricksen jag får på de bästa adresserna i Sverige. På dörrarna står det Krüger, Wallenberg, Bonnier, Bernadotte, von Essen och andra kända namn från en helt annan värld än min. Matförsändelserna är inslagna som presenter. Överlämnandet är en procedur. Till exempel kan jag få veta att jag ska vara hos en kund exakt klockan 10.10. Det är då den lilla lådan med kaviar, efterfrågas. Nej, inte Kalles, utan den med de grå kulorna. Frukosten ska ju serveras 10.15, gubevars!

Johan Holmsäter
Johan Holmsäter
Grundare av Friskis & Svettis
Feedback

Svenska Epoch Times

Publisher
Vasilios Zoupounidis
Politisk chefredaktör
Daniel Sundqvist
Opinionschef
Lotta Gröning
Sportchef
Jonas Arnesen
Kulturchef
Einar Askestad

Svenska Epoch Times AB
DN-skrapan
Rålambsvägen 17
112 59 Stockholm

Epoch Times är en unik röst bland svenska medier. Vi är fristående och samtidigt en del av det stora globala medienätverket Epoch Media Group. Vi finns i 36 länder på 23 språk och är det snabbast växande nätverket av oberoende nyhetsmedier i världen. Svenska Epoch Times grundades år 2006 som webbtidning.

Epoch Times är en heltäckande nyhetstidning med främst riksnyheter och internationella nyheter.

Vi vill rapportera de viktiga händelserna i vår tid, inte för att de är sensationella utan för att de har betydelse i ett långsiktigt perspektiv.

Vi vill upprätthålla universella mänskliga värden, rättigheter och friheter i det vi publicerar. Svenska Epoch Times är medlem i Tidningsutgivarna (TU).

© Svenska Epoch Times AB 2025