Internetkriget trappas upp mellan Kina och Taiwan
Kinesiska killar surfar på internet i Peking den 22 september. (Teh Eng Koon/AFP/Getty Images)


Mitt i det intensiva ”informationskriget” mellan Kina och Taiwan rapporterade tidningen Global Times den 30 oktober att Peking utfärdat en arresteringsorder för Lee Fangrong baserat på anklagelsen att Lee är en taiwanesisk internetspion.

Den 31 oktober svarade den taiwanesiska lagstiftaren Sandy Yen på händelsen och sade att det kinesiska kommunistpartiet har en väl organiserad och ekonomiskt understödd internetarmé för att stjäla politisk, ekonomisk och militär information samt innehar en avancerad kunskap kring vissa nyckelländers teknologi. Yen menar att KKP anklagar andra för brott de själva begått.

En representant för KKP:s ministerium för statssäkerhet sade om Lee Fangrong att ”om han grips kan vi garantera allvarlig bestraffning”. Enligt ministeriet känner KKP:s myndigheter till en mängd taiwanesiska internetspioner.

Enligt den nyligen släppta
halvårsrapporten från Kinas nationella tekniska center för internetsäkerhet (CNCERT/CC) upptäcktes tiotusentals trojaner från utanför Kina under den första halvan av 2007.

42 procent av trojanerna kom från Taiwan och 25 procent från USA. Dessutom fanns flera tusen nätverkservrar vilka utifrån kontrollerar datorer i Kina, däribland 32 procent tillhörande USA och 15 procent Taiwan.

Varken det taiwanesiska nationella försvaret eller Taiwans militära informationsbyrå har svarat på rapporten. Riktigheten i rapporten från CNCERT/CC har ännu inte verifierats av andra källor.

I pressmeddelandet från den 31 oktober påpekar Sandy Yen att KKP:s internetarmés senaste attacker i Taiwan, USA, Europa och Asien har fördömts internationellt. Trojan- och bakdörrs-virus, vilka dagligen skapas av KKP, står globalt sett för en tredjedel av sitt slag.

Enligt Yen är det inget nytt att taiwanesiska reportrar attackeras av KKP:s internetarmé fler än tusen gånger om dagen, men hon menar att KKP använder media för att klaga över att själva ha blivit attackerade. Hon uppmanar det internationella samfundet att samarbeta för att tillrättavisa KKP:s verksamheter.

Yen pekade på att KKP:s internetarmé
inte bara bryter sig in i datorsystemet hos regeringar utan även förstör andra datorsystem runt om i världen. KKP:s militära hackers attackerade nyligen i omfattande skala den tyska regeringens datorsystem med trojanska hästar i syfte att stjäla konfidentiell information. Hackers från Folkets frihetsarmé har även gjort upprepade försök att invadera den brittiska regeringens datorsystem, däribland datorerna på premiärministerns kontor.

Yen menar att om Taiwan fortsätter att hålla tyst kommer KKP att använda media för att lägga över skulden på Taiwan och använda Taiwan som syndabock.

Översatt från eneglska