Inget bindande avtal i Köpenhamn
USA:s president Barack Obama (3:e från höger) deltar i multilaterala diskussioner med Brasiliens president Luiz Inacio Lula Da Silva (2:a från vänster) och andra ledare på Bella Center i Köpenhamn den 18 december 2009 på den tolfte dagen av FN:s konferens om klimatförändringar. (Foto: AFP/Jewel Samad)


Nästan två timmar försenade kunde den danske statsministern Lars Løkke Rasmussen välkomna världens ledare till klimatmötets sista och avgörande dag.

– Det är dags för handling, sade han och hoppades att den 18 december skulle markera startpunkten för en ljus och grön framtid.

Dagens femte talare var president Barack Obama som ansåg att alla avtal vara som ”tomma ord på en sida” om det inte finns en ”mekanism för att granska om vi håller våra åtaganden, samt att utbyta denna information på ett öppet sätt.”

I egenskap av roterande EU-president sade Sveriges statsminister Fredrik Reinfeldt att den europeiska unionen kan öka sin minskning från 20 procent till 30 procent till 2020 vid ett globalt ambitiöst avtal. Detta gjordes för att få andra att också öka sina ambitioner, speciellt USA och Kina. Till dessa länder sade Fredrik Reinfeldt:

– Tillsammans är ni ansvariga för hälften av de globala utsläppen av växthusgaser. Ni har olika ansvar och förmåga. Från USA förväntar vi oss, såväl som från utvecklade länder, ett rättsligt bindande ekonomiskt omfattande åtagande för att minska utsläppen. Från Kina förväntar vi oss bindande åtgärder. Er förmåga att minska utsläppen kommer att bli helt avgörande. Det är lovande att ni har tagit fram ett bidrag i ett internationellt sammanhang. Världen behöver emellertid mer och vi är övertygade om att ni har förmågan att leverera mer.

USA:s och Kinas ambitioner är inte tillräckliga för att den globala uppvärmningen ska hålla sig under två grader Celsius. Reinfeldt tyckte därför att de båda länderna måste göra mer.

– Kina kan lösa upp många låsningar om man offentliggör allt som redan finns i den kommande kinesiska 5-års planen och dessutom accepterar kraven på mätbarhet och transparens, sade Lasse Gustavsson WWF:s generalsekreterare i Köpenhamn

Enligt en tjänsteman i Obamas administration höll USA, Kina, Indien och Sydafrica ett möte på fredagskvällen där tillfredställande överenskommelse om klimatförändringar nåtts. Närvarande var Barack Obama USA, Wen Jiabao Kinas premiärminister, Manmohan Singh Indiens premiärminister och Sydafrikas president Jacob Zuma. Överenskommelsen är icke-bindande, uppgav Vita Husets webb.

Förvirringen var stor på fredagskvällen men förhandlingarna fortsatte och världsledarna började ge sig iväg. Något gemensamt bindande klimatavtal blev det inte men nu finns det två utkast som bearbetas i två olika arbetsgrupper enligt krav från Kina och flera utvecklingsländer.