Indiskt stöd till diktaturen i Burma


Human Rights Watch (HRW) varnar för att Indiens erbjudande om militärt bistånd till Burma kan komma att användas mot etniska minoriteter och civila.

Den New York-baserade människorättsorganisationen säger att Indiens flygvapenchef S P Tyagi i förra månaden erbjöd ett omfattande militärt biståndspaket värt många miljoner dollar under ett besök i Burma.

Paketet inkluderar helikoptrar, uppgradering av Burmas rysk-kinesiska stridsflygplan och flygplan för övervakning till havs.

Indiens arméchef, J J Singh, lovade att hjälpa till att träna burmesiska soldater i krigföringstaktik i början av november, uppger HRW.

– Det är chockerande att en demokrati som Indien erbjuder militärhjälp till Burmas brutala militärdiktatur, som antagligen kommer att använda hjälpen mot civilbefolkningen, sade Brad Adams, HRW:s Asien-chef, som valde att inte kalla Burma Myanmar.

Den burmesiska regeringens tidigare insatser visar att dessa vapen och specialträningen kommer att användas som instrument för förtryck, inte för försvar, sade Adams.

De kommer troligen att användas för nya angrepp och övergrepp mot befolkningen, tillade han.

Striderna med Karenfolkets gerillaorganisation KNU, den största och äldsta rebellstyrka som fortfarande bekämpar Burmas militärregim, har trappats upp sedan februari.

Indien, som tidigare stödde demokratirörelsen, har närmat sig regimen i hopp om affärskontrakt och för att stävja Kinas inflytande.