Hur man undviker genetiskt modifierade organismer (GMO)

Kronärtskocka. (Foto: Shutterstock*)


Allt fler människor försöker bevara eller återställa sin hälsa på naturlig väg och vill undvika genetiskt modifierade organismer, GMO. Alla kan inte hitta ekologiskt märkta varor av det som de behöver, och vissa laboratorieundersökningar har visat att även livsmedel som är märkta med ekologiskt har förorenats av GMO.

Jag tror att vi inom en inte alltför avlägsen framtid kommer att ha konsumentskydd mot GMO genom lagar om märkning, men det kommer nog inte inom snar framtid, då Monsantos kontrollerar i USA.

Bästa sättet att undvika genmodifierade livsmedel är att förstå vilken mat som är genetiskt modifierad och vilken som inte är det. Att förstå skillnaderna mellan gamla kulturväxter, hybrider och GMO är absolut nödvändigt för att förstå den här frågan, som kan vara mycket förvirrande.

Kulturväxter och hybrider är inte GMO

Med kulturväxter menas att man sparar frön av en frukt eller grönsak med goda egenskaper. Förutom att välja vilken växts frön man ska spara är fröna inte manipulerade. Växterna får pollinera och mogna naturligt.

Folk klumpar ofta ihop hybrider och GMO när de argumenterar för GMO. Det finns modifiering av växten på genetisk nivå men den sker inte på samma sätt som när vi talar om ”GMO”. Hybridisering handlar om att korspollinera två växter, var och en med en dominerande gynnsam egenskap som resulterar i att frukten kommer att bära båda dessa egenskaper.

Kärnfria vattenmeloner är ett bra exempel på en hybrid. Jag har hört många människor säga att de undviker kärnfria vattenmeloner för att undvika GMO, men dessa vattenmeloner är inte GMO-mat. Den bästa anledningen till att undvika kärnfria vattenmeloner är att de inte alls smakar lika bra och troligen innehåller de mindre näring än sina naturliga kusiner med kärnor.

En annan förvirrande sak är potatis. Många konsumenter har märkt att potatisen inte längre gror. Tidigare började potatisens ögon gro om man inte konsumerade sin potatis tillräckligt snabbt. Den konventionella potatisen köpt i mataffären gör inte det längre. Det beror inte på att den har blivit genetiskt modifierad utan på att den har fått mycket höga doser av kemikalier. Resultatet blir en livlös potatis som ser bra ut för den okunnige konsumenten, och den håller sig längre på hyllorna i mataffären, eftersom maten i allmänhet gör det när den inte är vid liv.

Livsmedel som är genetiskt modifierade

Betor, majs, bomull, hawaiiansk papaya, soja, ris, raps, alfalfa, jäst (för att göra vin) och mjölk (RGBH, tillväxthormon som injiceras i mjölkkor för att åstadkomma en högre mjölkproduktion) är genetiskt modifierade livsmedel som bedömts ”tjänliga som livsmedel”, och de tillverkas och säljs till oss.

Mer än hälften av bomullen som odlas i världen är genmodifierad. Bomull är inte bara till för tillverka kläder utan bomullsfröoljan används ofta i livsmedelsproduktionen.

Genetiskt modifierat ris har godkänts men används ännu inte i stor skala. GMO har nyligen förbjudits på Hawaii men de uteslöt papaya från förbudet.

Genetiskt modifierat vete har utvecklats men inte godkänts för konsumtion. Tyvärr har kommersiella vetefält förorenats med genetiskt modifierat utsäde. Det är inte osannolikt att vi har fått i oss GMO-vete.

Andra genetiskt modifierade livsmedel som bedömts vara tjänliga som livsmedel, men inte är till salu (eller är mycket svåra att hitta i affären) för närvarande (på grund av konsumenters och/eller bönders krav), innefattar sommarsquash och zucchini, tomater och potatis.

För en del GMO-livsmedel har man ansökt om godkännande för mänsklig konsumtion, till exempel ris, lax, bananer, äpplen som inte blir bruna och en lila tomat. Inom en snar framtid kan de finnas i din lokala mataffär.

Genmodifierade livsmedel i livsmedelsaffären


Viktigt att handla ekologiska varor. (Foto: Shutterstock*)

Det finns många skäl till att handla ekologiska varor. (Foto: Shutterstock*)

Det enklaste sättet att undvika genetiskt modifierade organismer är att äta hela, obehandlade livsmedel märkta som ekologiska. När ekologiskt inte finns tillgängligt är det bra att känna till de mest sannolika missdådarna; soja, majs, alfalfa och hawaiiansk papaya.

När du köper förpackade livsmedel, såsom snacks, är det bra att känna till GMO-ingredienser. Utan garanti att varan är GMO-fri bör man undvika majs, mjölk, soja, rapsolja, socker (sockerbetor) och allt konventionellt kött. Konventionell, fabriksuppfödd boskap matas med genetiskt modifierad säd, däribland GMO-födoämnen som inte kan används som mänsklig föda.

Vad beträffar majs bör det noteras att popcorn kommer från majs som inte är genetiskt modifierade, och sockermajs är inte heller genetiskt modifierat (men som med andra genetiskt modifierade organismer kommer det att bli mer och mer vanligt mycket snabbt).

Observera att även om du köper ekologiskt är det absolut nödvändigt, för att helt undvika GMO-livsmedel, att känna till och lita på företaget när det gäller soja, alfalfa, vete, socker (från sockerbetor) och majs. En ansedd livsmedelsproducent som är mån om sina kunders hälsa och konsumentens valfrihet, testar regelbundet sina produkter.

GMO-förorening är ett mycket allvarligt problem och det blir svårare och svårare att odla mat utan att genmodifierade fröer smyger sig in i grödorna och tar över.

Sociala och ekologiska konsekvenser av sojaodling i Sydamerika

EU-länder säger nej till GMO-grödor

Dödad för organ – Kinas hemliga transplantationsindustri