Hosni Mubarak kan bli fri snart
En skärmdump taget från det egyptiska statliga tv visar den störtade egyptiske presidenten Hosni Mubarak bakom galler under en utfrågning under hans rättegång vid polishögskolan i Kairo den 6 juli 2013. (Foto: AFP/Egyptisk tv)


Tjänstemän inom det egyptiska rättsväsendet sade på måndagen att den tidigare presidenten Hosni Mubarak kan bli fri inom några dagar, rapporterar nyhetsbyrån AP.

Enligt tjänstemännen har domstol på måndagen beordrat Mubaraks frisläppande i ett korruptionsfall där det påstods att han och hans två söner förskingrat pengar till presidentpalatset.

Mubarak har enligt domstolen redan tillbringat alltför lång tid i förvar efter det att anklagelserna om korruption mot honom tillkännagavs.

”Allt vi har kvar är ett enkelt administrativt förfarande som inte bör ta mer än 48 timmar. Han bör befrias i slutet av veckan”, sade Mobaraks advokat , Fareed el-Deeb, enligt The Guardian.

Statliga tv rapporterade senare att Mubaraks söner Gamal och Alaa skulle förbli i häkte.

Mubarak, som är 85 och vid dålig hälsa, har fortfarande rättegångsförhandlingar kvar där han anklagas för delaktighet i mord på demonstranter under den arabiska vårens uppror 2011, så ett frisläppande kan vara tillfälligt, enligt The Guardian. Mubarak kan dock inte hållas i förvar längre på grund av en tvåårs gräns i avvaktan på en slutlig dom.

Han står också inför rätta för anklagelser att ha godtagit presenter från statliga tidningar, men han har redan återbetalat deras värde, rapporterar AP.

Egyptiska kommentatorer har sagt att fastän frisläppandet är ett juridiskt beslut, kan det oundvikligen ges en politisk tolkning under nuvarande omständigheter, enligt The Guardian, särskilt som den demokratiskt valda men impopuläre Morsi verkar få stanna bakom galler och det finns tecken på att brödraskapet kommer att krossas.

Mubarak var den fjärde presidenten i Egypten och styrde landet mellan 1981-2011.

Han tillträdde presidentämbetet den 14 oktober 1981 efter mordet på president Anwar Sadat.