loadingForskning bekräftar att honung effektivt kan bekämpa infektioner och minska utveckling av antibiotikaresistens. (Foto: Daniel Mihailescu/AFP/Getty Images)
Forskning bekräftar att honung effektivt kan bekämpa infektioner och minska utveckling av antibiotikaresistens. (Foto: Daniel Mihailescu/AFP/Getty Images)
Hälsa & Livsstil

Honung bästa vapnet mot antibiotikaresistens

Susanne Larsson - Epoch Times

I tusentals år har människan njutit av den förföriskt söta honungen. Känd för att lindra halsont och läka sår har gett honungen en självklar plats inom folkmedicinen. Nu har forskare på allvar fått upp ögonen för honungens viktiga betydelse när det gäller att bekämpa infektioner och de nya rönen har nyligen presenterats vid en stor vetenskapskonferens i USA.

Antibiotikaresistens är ett globalt växande hot mot mänskligheten. Alltför flitig användning av antibiotika har medfört att många bakterier har utvecklat resistens mot antibiotika, vilket är en av orsakerna till den oroande utvecklingen.

Kanske kan honungen vara lösningen, hoppas forskarna som undersökt honungens effekt i bekämpandet av infektioner. De nya rönen har presenterats vid en konferens vid American Chemical Society som ägde rum i Dallas i mars.

Bekämpar infektioner på flera nivåer

”Den unika egenskapen i honungen ligger i dess förmåga att bekämpa infektioner på flera nivåer, vilket gör det svårare för bakterier att utveckla resistens ”, säger fil.dr Susan M. Meschwitz, som lett studien, i ett pressmeddelande.

Honungen innehåller en kombination av vapen mot infektioner, bland annat väteperoxid, surhet, osmotisk effekt, hög koncentration av socker och polyfenoler, vilka alla bidrar till att aktivt döda bakterieceller, förklarar hon.

Den osmotiska effekten kommer sig av den höga koncentrationen av socker i honungen som drar vatten från bakteriecellerna vilket torkar ut dem och dödar dem.

Dessutom har flera studier visat att honung förhindrar uppkomsten av biofilm, det vill säga ansamling av slemmiga sjukdomsalstrande mikroorganismer.

Honung har dessutom visat sig ha andra positiva egenskaper när det gäller att bekämpa infektioner. Exempelvis är den full av hälsobefrämjande polyfenoler* eller antioxidanter.

Bekämpar bakterier, virus och svamp

Förutom att bekämpa bakterier har honungen även effekt mot virus och svamp, vilket gör honungen överlägsen konventionell antibiotika.

En annan fördel med honung är att till skillnad från konventionell antibiotika, attackerar den inte bakteriernas väsentliga tillväxtprocesser. Problemet med denna typ av inriktning, vilket är grunden för konventionell antibiotika, är att det resulterar i att bakterierna bygger upp resistens mot läkemedlen.

Tillsammans med sina forskarkollegor har Meschwitz även mätt halten av antioxidanternas aktivitet i honung.

”Vi har separerat och identifierat de olika antioxidantiska polyfenolföreningarna. I våra antibakteriella studier har vi testat honungens aktivitet mot bland annat E. coli, Staphylococcus aureus och Pseudomonas aeruginosa.”

*Polyfenoler är en typ av fytokemikalier med högt antioxidantskydd.

Honungsbakterier kan komma att ersätta antibiotika

Svenska forskare hjälper Kina minska antibiotikaresistens

Feedback

Mest lästa

Nyhetstips

Har du tips på något vi borde skriva om? Skicka till es.semithcope@spit

loadingForskning bekräftar att honung effektivt kan bekämpa infektioner och minska utveckling av antibiotikaresistens. (Foto: Daniel Mihailescu/AFP/Getty Images)
Forskning bekräftar att honung effektivt kan bekämpa infektioner och minska utveckling av antibiotikaresistens. (Foto: Daniel Mihailescu/AFP/Getty Images)
Hälsa & Livsstil

Honung bästa vapnet mot antibiotikaresistens

Susanne Larsson - Epoch Times

I tusentals år har människan njutit av den förföriskt söta honungen. Känd för att lindra halsont och läka sår har gett honungen en självklar plats inom folkmedicinen. Nu har forskare på allvar fått upp ögonen för honungens viktiga betydelse när det gäller att bekämpa infektioner och de nya rönen har nyligen presenterats vid en stor vetenskapskonferens i USA.

Antibiotikaresistens är ett globalt växande hot mot mänskligheten. Alltför flitig användning av antibiotika har medfört att många bakterier har utvecklat resistens mot antibiotika, vilket är en av orsakerna till den oroande utvecklingen.

Kanske kan honungen vara lösningen, hoppas forskarna som undersökt honungens effekt i bekämpandet av infektioner. De nya rönen har presenterats vid en konferens vid American Chemical Society som ägde rum i Dallas i mars.

Bekämpar infektioner på flera nivåer

”Den unika egenskapen i honungen ligger i dess förmåga att bekämpa infektioner på flera nivåer, vilket gör det svårare för bakterier att utveckla resistens ”, säger fil.dr Susan M. Meschwitz, som lett studien, i ett pressmeddelande.

Honungen innehåller en kombination av vapen mot infektioner, bland annat väteperoxid, surhet, osmotisk effekt, hög koncentration av socker och polyfenoler, vilka alla bidrar till att aktivt döda bakterieceller, förklarar hon.

Den osmotiska effekten kommer sig av den höga koncentrationen av socker i honungen som drar vatten från bakteriecellerna vilket torkar ut dem och dödar dem.

Dessutom har flera studier visat att honung förhindrar uppkomsten av biofilm, det vill säga ansamling av slemmiga sjukdomsalstrande mikroorganismer.

Honung har dessutom visat sig ha andra positiva egenskaper när det gäller att bekämpa infektioner. Exempelvis är den full av hälsobefrämjande polyfenoler* eller antioxidanter.

Bekämpar bakterier, virus och svamp

Förutom att bekämpa bakterier har honungen även effekt mot virus och svamp, vilket gör honungen överlägsen konventionell antibiotika.

En annan fördel med honung är att till skillnad från konventionell antibiotika, attackerar den inte bakteriernas väsentliga tillväxtprocesser. Problemet med denna typ av inriktning, vilket är grunden för konventionell antibiotika, är att det resulterar i att bakterierna bygger upp resistens mot läkemedlen.

Tillsammans med sina forskarkollegor har Meschwitz även mätt halten av antioxidanternas aktivitet i honung.

”Vi har separerat och identifierat de olika antioxidantiska polyfenolföreningarna. I våra antibakteriella studier har vi testat honungens aktivitet mot bland annat E. coli, Staphylococcus aureus och Pseudomonas aeruginosa.”

*Polyfenoler är en typ av fytokemikalier med högt antioxidantskydd.

Honungsbakterier kan komma att ersätta antibiotika

Svenska forskare hjälper Kina minska antibiotikaresistens

Feedback

Svenska Epoch Times

Publisher
Vasilios Zoupounidis
Politisk chefredaktör
Daniel Sundqvist
Opinionschef
Lotta Gröning
Sportchef
Jonas Arnesen
Kulturchef
Einar Askestad

Svenska Epoch Times
DN-skrapan
Rålambsvägen 17
112 59 Stockholm

Epoch Times är en unik röst bland svenska medier. Vi är fristående och samtidigt en del av det stora globala medienätverket Epoch Media Group. Vi finns i 36 länder på 23 språk och är det snabbast växande nätverket av oberoende nyhetsmedier i världen. Svenska Epoch Times grundades år 2006 som webbtidning.

Epoch Times är en heltäckande nyhetstidning med främst riksnyheter och internationella nyheter.

Vi vill rapportera de viktiga händelserna i vår tid, inte för att de är sensationella utan för att de har betydelse i ett långsiktigt perspektiv.

Vi vill upprätthålla universella mänskliga värden, rättigheter och friheter i det vi publicerar. Svenska Epoch Times är medlem i Tidningsutgivarna (TU).

© Svenska Epoch Times 2025