Hongkongs ledare ger kalla handen till demonstranternas krav på demokrati
Prodemokratiska demonstranter samlades för tredje natten i Hongkong den 30 september. Demonstranterna kräver fullständig allmän rösträtt. (Foto: Philippe Lopez / AFP / Getty Images)


Ledarna i Hongkong vägrade att möta demokratiaktivisterna innan deadline vid midnatt på tisdagen. Demonstranterna har hotat att utöka protesterna som har stoppat trafiken då tiotusentals människor demonstrerar mot Pekings auktoritet, rapporterar AP.

Folket i Hongkong har demonstrerat ofta för att hävda sin rätt till demokrati och yttrandefrihet sedan Kina formellt tog över makten 1997 från den tidigare brittiska kolonin.  De senaste dagarnas demonstrationer, som utmanar makteliten i Peking, är de största hittills.

Demonstranterna räknade ner till midnatt och skrek och jublade när tidsfristen gått, men tog inga omedelbara åtgärder, rapporterar AP.

Storbritanniens vice premiärminister oroad

Storbritanniens vice premiärminister, Nick Clegg, sade på tisdagen att han hade kallat Kinas ambassadör för att diskutera tvisten, och sade att det var viktigt att Hongkongs folk får en verklig rättighet att välja sin högsta ledare.

"Jag är mycket oroad över de senaste händelserna i Hongkong. Storbritannien och Kina har högtidliga skyldigheter gentemot folket i Hong Kong för att bevara deras rättigheter och friheter,” sade Clegg i ett uttalande, enligt AP.

Hong Kongs vd Leung Chun-yings förkastande av studenternas krav grusade förhoppningarna om en snabb lösning på det fem dagar långa dödläget som har blockerat gator och tvingat vissa skolor och kontor att stänga.

Hongkongs studenter överväger olika åtgärder

Det är oklart vilka åtgärder demonstranterna kommer ta i nästa steg. Enligt AP fanns det inga omedelbara tal eller officiella uttalanden från demonstranterna.

Tidigare på tisdagen sade Alex Chow, generalsekreterare i Hongkongs studentförening, och organisatören för universitetsklassernas bojkott som ledde till gatuprotesterna, att eleverna övervägde olika alternativ om deras krav inte blev uppfyllda, bland annat att utöka protesterna, driva för en strejk och ockupera en regeringsbyggnad.

I ett uttalande som publicerades på Hongkongregeringens officiella hemsida kallade Leung protesterna för "illegala handlingar", rapporterar Epoch Times i Hongkong.

Mo Jiangang, en dissident från Kina, var inte förvånad över det kompromisslösa agerandet och tonen från de kinesiska myndigheterna, och de Hongkongmyndigheter som lyder under dem.

– Det Kinesiska kommunistpartiet kommer inte att använda en försiktig ton och kommer inte att tala på demokratiskt vis till det kinesiska folket eller Hongkongborna. Det enda de känner till är hur man injagar skräck i folk genom hotelser och vapenmakt, sade han till Epoch Times i en tidigare artikel.

Han tillade också att kommunistpartiet inte kommer att tveka att ta till militärt våld för att stävja protesterna.

Hongkongborna har svikits

Demonstranterna reagerar mot det beslut som Peking nyligen presenterade som går ut på att man kommer att fortsätta att begränsa valet till Hongkongs högsta politiska post till en person som godkänts av Kinesiska kommunistpartiet. Hongkongborna upplever därmed att löftet till dem om verklig demokrati har svikits, och protesterar mot detta.

"Vi är inte rädda för kravallpolis, vi är inte rädda för tårgas, vi är inte rädda för pepparspray. Vi kommer inte att sluta förrän Leung Chun-ying avgår. Vi ger inte upp! Vi kommer att hålla ut till slutet!”, ropade Lester Shum, en annan studentledare, till en folkmassa på amiralitetet, nära Hongkongs sjösida, enligt AP.

Protesterna har döpts till "Paraplyrevolutionen" av några eftersom massorna har använt  sig av paraplyer för att blockera solen och för att skydda sig från polisens pepparspray.

"Vi kräver i princip bara att regeringen ska tala med oss, men de har varit stumma", sade Peter Chin, en 22-årig student vid Hongkongs universitet, enligt AP. "Vi ska hålla oss kvar här tills de är redo att rådgöra med oss."