loadingI sommar är det 70 år sedan glassätandet i Sverige slog igenom på bred front tack vare den historiska värmeböljan sommaren 1955. Public Domain
Weekend Vecka 29

Håll struten!

I sommar är det 70 år sedan glassätandet i Sverige slog igenom på bred front tack vare den historiska värmeböljan sommaren 1955. Public Domain
Weekend-redaktionen

De inhemska glasstillverkarna blev tagna på sängen och tvingades importera två miljoner glassar från Danmark. I Bond-filmen Diamantfeber med Sean Connery har skurken gömt en bomb inuti en glassdessert. Men till dig som trodde att vår superagent skulle gå i den enkla fällan har vi bara en sak att säga – dumstrut!

Det är något med glass som ingen annan godsak riktigt rår på. Inte bara smaken av vanilj, choklad, päron eller hallon utan känslan som den bär på. Ljudet av en glassbil på avstånd, känslan av barfota fötter mot varm asfalt, de första dropparna som smälter ner för handen innan man ens hunnit ta den första tuggan. Glass är barndom i frusen form.

Vi tycker verkligen att glassen har varit ute i kylan alldeles för länge och ger dig därför i det här numret läckerhetens långa historia, från överglass, förlåt, överklassnöje till folkfest. Hoppas att vi även får dig som inte är någon glassälskare att smälta.

Feedback

Mest lästa

Nyhetstips

Har du tips på något vi borde skriva om? Skicka till es.semithcope@spit

loadingI sommar är det 70 år sedan glassätandet i Sverige slog igenom på bred front tack vare den historiska värmeböljan sommaren 1955. Public Domain
Weekend Vecka 29

Håll struten!

I sommar är det 70 år sedan glassätandet i Sverige slog igenom på bred front tack vare den historiska värmeböljan sommaren 1955. Public Domain
Weekend-redaktionen

De inhemska glasstillverkarna blev tagna på sängen och tvingades importera två miljoner glassar från Danmark. I Bond-filmen Diamantfeber med Sean Connery har skurken gömt en bomb inuti en glassdessert. Men till dig som trodde att vår superagent skulle gå i den enkla fällan har vi bara en sak att säga – dumstrut!

Det är något med glass som ingen annan godsak riktigt rår på. Inte bara smaken av vanilj, choklad, päron eller hallon utan känslan som den bär på. Ljudet av en glassbil på avstånd, känslan av barfota fötter mot varm asfalt, de första dropparna som smälter ner för handen innan man ens hunnit ta den första tuggan. Glass är barndom i frusen form.

Vi tycker verkligen att glassen har varit ute i kylan alldeles för länge och ger dig därför i det här numret läckerhetens långa historia, från överglass, förlåt, överklassnöje till folkfest. Hoppas att vi även får dig som inte är någon glassälskare att smälta.

Feedback

Svenska Epoch Times

Publisher
Vasilios Zoupounidis
Politisk chefredaktör
Daniel Sundqvist
Opinionschef
Lotta Gröning
Sportchef
Jonas Arnesen
Kulturchef
Einar Askestad

Svenska Epoch Times AB
DN-skrapan
Rålambsvägen 17
112 59 Stockholm

Epoch Times är en unik röst bland svenska medier. Vi är fristående och samtidigt en del av det stora globala medienätverket Epoch Media Group. Vi finns i 36 länder på 23 språk och är det snabbast växande nätverket av oberoende nyhetsmedier i världen. Svenska Epoch Times grundades år 2006 som webbtidning.

Epoch Times är en heltäckande nyhetstidning med främst riksnyheter och internationella nyheter.

Vi vill rapportera de viktiga händelserna i vår tid, inte för att de är sensationella utan för att de har betydelse i ett långsiktigt perspektiv.

Vi vill upprätthålla universella mänskliga värden, rättigheter och friheter i det vi publicerar. Svenska Epoch Times är medlem i Tidningsutgivarna (TU).

© Svenska Epoch Times AB 2025