Gurkmeja kan skydda hjärtat lika väl som måttlig träning


Extrakt av gurkmeja har visat sig vara bra för hjärtat. Enligt en studie som publicerats i tidskriften Nutrition Research motsvarar effekten av gurkmeja ungefär den man får ut av måttlig fysisk träning. Naturligtvis bör gurkmeja inte ersätta fysisk aktivitet, men det kan vara ett utmärkt dagligt komplement till den.

Gurkmeja tillhör familjen ingefära och har använts som krydda sedan urminnes tider. I hundratals år har gurkmeja använts för att uppnå bättre hälsa och energibalans.

Forskare har kommit fram till att ämnet kurkumin i gurkmeja har antiseptiska och antiinflammatoriska egenskaper. Kurkumin räknas som en antioxidant och ger roten dess gula färg.

Studier har visat att gurkmeja har potential att behandla Alzheimers sjukdom, dyslipidemi (rubbning av blodfetter), artros och diabetes. Inom ayurveda, liksom inom traditionell kinesisk medicin, har gurkmeja fått en särskild roll vid behandling av sjukdomar i matsmältningssystemet och levern.

Förebygger hjärt- kärlsjukdomar

Nyligen har den hjärtskyddande egenskapen hos gurkmeja blivit välkänd. Det finns ganska många vetenskapliga studier som visat på gurkmejans förmåga att förebygga hjärt- och kärlsjukdomar. Till exempel, enligt den vetenskapliga tidskriften American Journal of Cardiology, kan gurkmejaextrakt minska risken för hjärtinfarkt med 56 procent.

En annan studie, som publicerats i tidskriften Nutrition Research, visade att kurkumin verkar vara lika effektivt som måttlig träning när det gäller att skydda det kardiovaskulära systemet.

I en studie deltog 32 kvinnor som passerat klimakteriet. De delades upp i tre grupper. Under åtta veckor fick en grupp dagligen 150 mg gurkmejaextrakt, den andra gruppen fick träna aerobics i ett tempo på 70 procent av maxpulsen, tre gånger i veckan i 30 till 60 minuter. Den tredje gruppen var en kontrollgrupp. Med hjälp av ultraljud såg forskarna att det cellager som täcker blodkärlens insida hade förbättrats markant hos deltagarna i första och andra gruppen.

Gurkmeja i maten bra mot åderförkalkning

Endoteldysfunktion (störd funktion i blodkärlens väggar) anses vara en viktig orsak till åderförkalkning. Således kan metoder som förhindrar eller minskar endoteldysfunktion bidra till att minska sjuklighet och dödlighet i hjärtsjukdomar.

De här studierna visade att regelbunden konsumtion av gurkmeja eller regelbunden fysisk aktivitet avsevärt kan förbättra endotelfunktionen. Allt vi behöver göra är att använda gurkmejan i våra kulinariska läckerheter, men naturligtvis bör vi inte heller glömma bort den fysiska aktiviteten.

 

Skidåkare stöter på ovanligt djur i skogen – se deras reaktioner

Slav under kommunismen