loadingNär midsommarsolen står som högst över blomsterängar, björklöv och dansande barn i kransar, finns det ett bär som regerar lika självklart som majstången: jordgubben. Den lilla röda frukten är inte bara ett tillbehör, den är en symbol, en smak av svensk midsommar. Foto: Elisabeth Edèn Imagebank.Sweden.se
Weekend Vecka 25

Gubbvarning!

När midsommarsolen står som högst över blomsterängar, björklöv och dansande barn i kransar, finns det ett bär som regerar lika självklart som majstången: jordgubben. Den lilla röda frukten är inte bara ett tillbehör, den är en symbol, en smak av svensk midsommar. Foto: Elisabeth Edèn Imagebank.Sweden.se
Weekend-redaktionen

Till skillnad från många andra midsommarseder är jordgubben ett relativt nytt inslag. Det var först på 1950-talet, då odlingen i Sverige blev tillräckligt omfattande, som jordgubbar började förknippas med midsommar. Tidigare var de helt enkelt inte mogna tillräckligt tidigt. Men tack vare växtförädling och nya odlingsmetoder hann de bli röda och söta lagom till slutet av juni. När svenska folket började fira midsommar mer hemma än på landsbygden, blev de röda godingarna plötsligt en självklar del av firandet. Vi var så att säga mogna för att fira midsommar med jordgubbar.

Enligt Jordbruksverket och Statistiska centralbyrån konsumerar svenskarna omkring 4 000 ton jordgubbar under midsommarveckan varje år. Det motsvarar cirka 40 miljoner portioner, alltså fyra per invånare. Enligt en undersökning från Novus anser 85 procent av svenskarna att jordgubbar ”hör till midsommar”, vilket gör dem mer självklara än både sillen och snapsen.

Feedback

Mest lästa

Nyhetstips

Har du tips på något vi borde skriva om? Skicka till es.semithcope@spit

loadingNär midsommarsolen står som högst över blomsterängar, björklöv och dansande barn i kransar, finns det ett bär som regerar lika självklart som majstången: jordgubben. Den lilla röda frukten är inte bara ett tillbehör, den är en symbol, en smak av svensk midsommar. Foto: Elisabeth Edèn Imagebank.Sweden.se
Weekend Vecka 25

Gubbvarning!

När midsommarsolen står som högst över blomsterängar, björklöv och dansande barn i kransar, finns det ett bär som regerar lika självklart som majstången: jordgubben. Den lilla röda frukten är inte bara ett tillbehör, den är en symbol, en smak av svensk midsommar. Foto: Elisabeth Edèn Imagebank.Sweden.se
Weekend-redaktionen

Till skillnad från många andra midsommarseder är jordgubben ett relativt nytt inslag. Det var först på 1950-talet, då odlingen i Sverige blev tillräckligt omfattande, som jordgubbar började förknippas med midsommar. Tidigare var de helt enkelt inte mogna tillräckligt tidigt. Men tack vare växtförädling och nya odlingsmetoder hann de bli röda och söta lagom till slutet av juni. När svenska folket började fira midsommar mer hemma än på landsbygden, blev de röda godingarna plötsligt en självklar del av firandet. Vi var så att säga mogna för att fira midsommar med jordgubbar.

Enligt Jordbruksverket och Statistiska centralbyrån konsumerar svenskarna omkring 4 000 ton jordgubbar under midsommarveckan varje år. Det motsvarar cirka 40 miljoner portioner, alltså fyra per invånare. Enligt en undersökning från Novus anser 85 procent av svenskarna att jordgubbar ”hör till midsommar”, vilket gör dem mer självklara än både sillen och snapsen.

Feedback

Svenska Epoch Times

Publisher
Vasilios Zoupounidis
Politisk chefredaktör
Daniel Sundqvist
Opinionschef
Lotta Gröning
Sportchef
Jonas Arnesen
Kulturchef
Einar Askestad

Svenska Epoch Times AB
DN-skrapan
Rålambsvägen 17
112 59 Stockholm

Epoch Times är en unik röst bland svenska medier. Vi är fristående och samtidigt en del av det stora globala medienätverket Epoch Media Group. Vi finns i 36 länder på 23 språk och är det snabbast växande nätverket av oberoende nyhetsmedier i världen. Svenska Epoch Times grundades år 2006 som webbtidning.

Epoch Times är en heltäckande nyhetstidning med främst riksnyheter och internationella nyheter.

Vi vill rapportera de viktiga händelserna i vår tid, inte för att de är sensationella utan för att de har betydelse i ett långsiktigt perspektiv.

Vi vill upprätthålla universella mänskliga värden, rättigheter och friheter i det vi publicerar. Svenska Epoch Times är medlem i Tidningsutgivarna (TU).

© Svenska Epoch Times AB 2025