Grönt te kan skydda mot lungcancer
Att dricka grönt te är inte bara gott det är också välgörande för hälsan visar forskningsstudier. (Foto: Susanne Larsson, Epoch Times)


Grönt te är en uppskattad dryck i de asiatiska länderna. Nu har forskare i Taiwan kommit fram till att polyfenoler i grönt te kan hindra cancerceller från att växa.

Att dricka grönt te är inte bara gott det är också välgörande för hälsan visar forskningsstudier. Enligt forskare från Taiwan bör den som inte vill ha lungcancer välja grönt te. Det är ämnet polyfenoler som finns i grönt te som kan stoppa cancerceller från att växa, skriver BBC.

Forskaren I-Hsin Lin, vid Shan Medical University, har kommit fram till risken var mer än fem gånger så hög att få lungcancer om man inte dricker grönt te. För rökare som inte drack grönt te var risken att insjukna i lungcancer tolv gånger så stor.

Både rökare och ickerökare gynnades av att dricka minst en kopp om dagen, det minskade cancerrisken betydligt visade studien. Särskilt stort var skyddet för personer som bär på en viss gen, IGF 1. För de så var risken betydligt mindre att utveckla lungcancer vare sig de var rökare eller ickerökare än andra när de drack grönt te.

Grönt te görs av de torkade bladen från den asiatiska plantan Camelli Sinensis. Drycken är mycket populär i de asiatiska länderna. Eftersom vissa cancerformer är mindre vanliga i de länderna där man dricker grönt te har forskarna anat en koppling till drycken.

Trots resultatet påpekar cancerexperten Yinka Ebo för BBC att rökning är skadligt för hälsan och det bästa sättet att undvika lungcancer är att inte röka.

Cigaretter fyller lungorna med cirka 80 cancerframkallande kemikalier.
– Tyvärr är det inte möjligt att kompensera för den skada som orsakas av rökning genom att göra andra saker rätt, som att äta en hälsosam och balanserad kost. Det bästa en rökare kan göra för att minska risken för lungcancer och för fler än ett dussin andra cancertyper, är att sluta, säger Yinka Ebo.

Läs tidigare artiklar om grönt te:
http://www.epochtimes.se/articles/2006/10/02/10085.html