Gott nytt filmår


Det finns två tider då filmbolagen satsar på att släppa sina filmer. Den ena är sommaren, då många är lediga och vill röra sig ute mycket. Den andra är runt julen. Julhelgen är alltså ett utmärkt tillfälle att gå på bio.

Eftersom julen är en sådan viktig tid för filmbolagen, väljer man att lansera de största titlarna under denna period, eftersom man ju vill kunna konkurrera med andra filmer. ”The Girl with the Dragon Tattoo” (David Fincher, USA/Sverige/Tyskland/Storbritannien, 2011), den amerikanska versionen av ”Män som hatar kvinnor” (Niels Arden Opley, Sverige/Danmark/Tyskland/Norge, 2009) har exempelvis premiär den 21 december. Det verkar i stort sett vara samma film fast med andra skådespelare, som pratar engelska med svensk brytning. Inte mitt första val, kanske, men det kan ju kanske vara kul att jämföra versionerna?

Vill man se något riktigt genomsvenskt, kommer en ny film med och om våran favoritresenär, Stig-Helmer. Filmen heter ”The Stig-Helmer Story” (Lasse Åberg, Sverige, 2011) och handlar om Stig-Helmers uppväxt. Det känns ju lite som att Åberg pumpar sin älskade karaktär så mycket han kan. Om det fortfarande är en rolig karaktär, kan ni själva avgöra från och med juldagen, då filmen har premiär.

Är det romantik man är ute efter, är troligtvis ”New Years Eve” (Garry Marshall, USA, 2011) ett säkert kort. Det är en ensemblefilm i vilka bland annat Robert De Niro, Halle Berry, Michelle Pfeiffer och Zac Efron medverkar. Regissör Marshall är mest känd som mannen bakom ”Pretty Woman” (USA, 1990), modern till den moderna romantiska komedin. Detta slår ju ganska högt, för de flesta (dock inte för mig, som alla som läst mina tidigare artiklar vet).

Actionfantasten får dock vänta till den 13 januari nästa år för att få se något riktigt saftigt. Då har nämligen ”I nationens intresse” (Kathrine Windfeld, Sverige, 2012) premiär. I denna film får vi återse sveriges svar på James Bond, Carl Hamilton, som denna gång spelas av Mikael Persbrandt. Av trailern att döma kommer detta troligtvis att vara ytterligare ett svenskt actionfiasko. Men Windfeld har tidigare regisserat den täta danska thrillern ”Flugten” (2009), vilket ju tyder på att det kanske är fel att döma filmen på förhand. Och visar det sig att man inte tycker om Persbrandts hemliga agent, behöver man bara vänta två veckor för att få återse Tom Cruise i rollen som superspionen Ethan Hunt i ”Mission Impossible: Ghost Protocol” (Brad Bird, USA, 2011). Och den trailern ser faktiskt lovande ut med explosioner, högtflygande stunts och Mikel Nyqvist som skurk. Kort sagt är det en film som erbjuder allt actionfantasten kan önska sig.

Sammanfattningsvis tycker jag att det ser ut som ett bra slut för filmåret 2011 och en bra början på filmåret 2012. Så då återstår väl bara att säga God Jul och ett Gott Nytt filmår!