Google slutar att censurera sökord som "Massakern på Himmelska fridens torg" i Kina
MSNBC rapporterade att Google har tagit bort blockeringen på sin kinesiska sökmotor och att sökord som relaterar till massakern på Himmelska fridens torg är nu synliga. (Foto: The Epoch Times)


Det ryktas att sökmotorjätten Google tog bort begränsningarna för sin kinesiska sökmotor på tisdagen.

MSNBC rapporterade att ”hemsidor som behandlar ämnen om demokratiprotester på Himmelska fridens torg, Tibet och regionala oberoende rörelser” kan sökas och nås via Google.cn, den kinesiska sökmotorn som Google tillhandahåller till sina kinesiska användare på fastlandet.

NBC rapporterade att medan ”sökningar visade sig vara oberäkneliga” och att tillgången till vissa webbplatser ibland nekades, var förändringarna jämfört med för bara sex månader sedan signifikant annorlunda.

Epoch Times genomförde sin egen oberoende sökning för nyckelord med anknytning till de mycket känsliga ämnet ”Tiananmen Square Massacre” och fann att det faktiskt gick att nå de bilder och webbsidor som kom fram i sökningen.

Epoch Times konstaterade också att en sökning på ”Falun Gong”, meditationsmetoden som förföljs av den kommunistiska regimen i Kina, ledde till en bild som visar ett foto av anti-tortyrutställningar som Falun Gong-utövare runt om i världen anordnat för att öka medvetenheten om förföljelsen. En länk till Tian Ti Books, som säljer Falun Gong-böckerna för allmänheten, visades också upp högst upp på sökresultaten, men officiella webbplatser för Falun Gong vsades inte vid sökningen.

Sökningar efter nyckelord med anknytning till massakern på Himmelska fridens torg sköt upp på Googles sökmotorer följande NBC:s nyhetsrapporter. De flesta av sökorden var på kinesiska.

Googles vd Eric Schmidt sade vid en presskonferens förra veckan i Abu Dhabi att ”något kommer att hända snart” men gav inga ytterligare detaljer.

Den kinesiska regimen har insisterat på att Google skall följa dess lagar. Regimen gjorde slutligen ett offentligt uttalande tidigare denna månad, och i fredags gjorde Kinas industriminister ett liknande uttalande. Regimen har också varnat Googles partners att de fortfarande, oberoende av Googles beslut, måste följa kommunistpartiets lagar på internetcensur.

Google måste likväl lämna in ny ansökan till ICP (Internet Content Provider) om en licens i Kina, som krävs för att företag kan driva en webbplats inne i Kina, och detta har ytterligare gett näring åt rykten. ICP-licens måste förnyas varje år och tidsfristen går ut i slutet av mars.

Översatt från engelska: http://www.theepochtimes.com/n2/content/view/31486/