GAM-ledare vann Aceh-val
En kvinna lägger i sin röstsedel i vallokalen den 11 December 2006. (Foto: AFP/Jewel Samad)


Före detta separatistledaren Irwandi Yusuf vann det första demokratiska guvernörsvalet i Indonesiens Aceh-provins.

Han fick 39 procent av rösterna enligt indonesiska opinionsinstitutet LSI.

Andra stickprovsrösträkningar kom fram till så gott som samma resultat. Om siffrorna är korrekta behövs det ingen andra valomgång.

44-årige Irwandi Yusuf är utbildad till veterinär och mer akademiker än gerillageneral. Dessutom står fru Fortuna på hans sida: Yusuf satt fängslad i provinshuvudstaden Banda Aceh från maj 2003 fram till tsunamin den 26 december 2004. Av drygt 200 fångar var han en av ett 15-tal som överlevde genom att ta sig ut via taket när byggnaden rasade.

De gigantiska vågorna dödade omkring 170 000 människor i Aceh, men katastrofen bidrog också till att separatistrebellerna och regeringen i Jakarta till sist kunde enas.

Fredsavtalet i augusti i fjol mellan Indonesien och den separatistiska GAM-rörelsen satte punkt för 30 års konflikt som tagit cirka 15 000 människoliv.

Val i dag var unikt. Aldrig tidigare i Indonesien har kandidater tillåtits som inte tillhört partier baserade i huvudstaden Jakarta.

Cirka 2,6 miljoner av omkring fyra miljoner acehneser var röstberättigade, och valet övervakades av utländska observatörer. Tre vallokaler plundrades av ilskna acehneser som inte var röstberättigade och en bomb detonerade utan att skada någon, men i huvudsak gick valet fredligt till.

Valresultatet kan dock bli svårsmält för centralregeringen i Jakarta, spår bedömare från International Crisis Group.

Fredsavtalet splittrade separatiströrelsen i två falanger. Segerkandidaten Irwandi Yusuf stöds av separatiströrelsen GAM:s yngre garde, medan de GAM-ledare som länge levt i exil i Sverige i huvudsak har ställt sig bakom motkandidaten Humam Hamid.

LSI:s siffror visar att Yusuf och hans viceguvernörskandidat, Muhammad Nazar, vann i nästan samtliga distrikt.

Före valet beskrev Irwandi Yusuf sig som en motvillig kandidat, som ställde upp på uppmaning av rebellbefälhavare och religiösa ledare:

– Att vara guvernör är som att vara i fängelse, jag kommer att förlora min frihet!

Högsta prioritet för de nyvalda ledarna blir med Nazars ord att ”fortsätta fredsprocessen och utveckla Aceh”.

Det officiella valresultatet offentliggörs i januari, och sedan dröjer det två år till parlamentsvalet då de sista delarna av fredsavtalet ska genomföras.