Frispråkig indonesisk radiostation får tillbaka frekvensen trots kinesiska regimens påtryckningar
(Foto: Sound of Hope Radio Network)


Högsta domstolen i Indonesien dömde till förmån för en oberoende radiostation. Den hade tidigare stängts av ministeriet för kommunikation och informationsteknik på grund av påtryckningar från den kinesiska ambassaden. Vid en presskonferens den 9 september tillkännagav Lei Meng, ordförande för Radio Era Baru att stationen kommer att återgå till sin ursprungliga frekvens FM106.5.

– Behandlingen mot vår radiostation var orättvis. Allt fler bevis visade att det kinesiska kommunistpartiet låg bakom den indonesiska regeringens beslut att stänga stationen. I framtiden ber vi regeringen att inte bara överväga handelsfördelar med Kina. Sanningen talar för sig själv. Vi gjorde inte något fel, sade Lei.

Bevisen Lei talade om inkluderade ett brev, avsänt direkt från den kinesiska ambassaden i Jakarta till Indonesiens utrikesministerium, skrivet år 2007. I brevet fick ministeriet rådet att ”vidta åtgärder och inte tillåta” radiostationen ”att etablera sig i Indonesien”.

Radio Era Baru, en gren av det frispråkiga, oberoende kinesiska radiostationsnätet Sound of Hope (Hoppets ljud) startade i Batam, Indonesien år 2005. Sändningar bestod av program om musik, handel och nyheter, om Kinas brott mot mänskliga rättigheter, politik och samhällsnyheter.


Ett brev skrivet av den kinesiska ambassaden i Jakarta till Indonesiens utrikesministerium år 2007. Den kinesiska ambassaden begärde av den indonesiska regeringen att stänga Radio Era Baru. (Foto: Med tillstånd av SOH Radio Network)

Ett brev skrivet av den kinesiska ambassaden i Jakarta till Indonesiens utrikesministerium år 2007. Den kinesiska ambassaden begärde av den indonesiska regeringen att stänga Radio Era Baru. (Foto: Med tillstånd av SOH Radio Network)

Under 2007 avslog ministeriet för kommunikation och informationsteknik en förlängning av stationens tillstånd.

Under 2009 överfördes Radio Era Barus frekvens till en annan radiostation, SING FM.

I september 2011 bröt sig myndigheterna in i det Batam-baserade Radio Era Baru, och trots protester från sändningsföretagen beslagtogs stationens sändningsutrustning och stationen tvingades att stänga.

Gatot Machall, som då var chef för stationen, dömdes senare till sex månaders fängelse som skulle avtjänas ett år senare, enligt Reportrar utan gränser.

– Den tidigare domen mot vår stationschef var orättvis. Vi bad domstolen att ompröva domen och skipa rättvisa för Gatot , kommenterade Lei.

Översatt från engelska.