Frankrike skickar 2500 soldater till Mali
Franska trupper anländer till den 101:a militära flygbasen nära Bamako i Mali den 15 januari 2013. (Foto: Eric Feferberg/AFP/Getty Images)


Frankrike kommer att tredubbla antalet soldater som för närvarande finns i Mali för att ta upp kampen med de islamistiska rebellerna som tagit över två tredjedelar av de norra delarna av landet.

Frankrikes president Nicolas Hollande lade på tisdagen fram en detaljerad plan för hur man ska få bort rebellerna, varav de flesta är islamiska extremister allierade med al-Qaida.

President Hollande sade vid en presskonferens i Förenade Arabemiraten, enligt det franska nyhetsprogrammet France24, att Frankrike har följande mål:
1. Stoppa terrorister som försöker styra landet och huvudstaden Bamako.
2. Se till att Bamako blir säkert att leva i, flera tusen franska medborgare bor där.
3. Göra det möjligt för Mali att återerövra sitt territorium.

Källor från det franska försvarsministeriet berättade för nätverket att Frankrike kommer att öka antalet soldater i Mali till 2500. Redan nu har 750 franska soldater sänts till Mali.

Frankrikes drag har väckt frågor om en eventuell amerikansk inblandning i det nordafrikanska landet.

Men försvarsminister Leon Panetta betonade att det inte kommer skickas några amerikanska soldater till Mali. Men USA kommer att tillhandahålla logistiskt stöd och redan nu hjälper de Frankrike med underrättelseverksamhet i kampen mot islamistiska rebeller.

”Vi har ett ansvar att jaga al-Qaida var de än är. Vi har jagat dem i Pakistan och vi kommer att jaga dem i Jemen och Somalia. Och vi har ett ansvar att se till att al-Qaida inte etablerar en bas för sin verksamhet i Nordafrika och Mali”, berättade Panetta på tisdagen, enligt CNN.

Det finns dock indikatorer på att USA inte direkt stödjer den maliska regeringen och militären i konflikten på grund av kvardröjande politiska problem till följd av en kupp i landet i mars 2012.

Frankrikes ingripande fick enhälligt stöd från FN:s säkerhetsråd på måndagen.

”Alla våra allierade har insett att Frankrike agerar i enlighet med internationell rätt och FN-stadgan”, sade Frankrikes FN-ambassadör Gerard Araud, enligt France24.

Förra året genomförde tuareger och islamistiska rebeller tillsammans en rad viktiga attacker mot städer i norra Mali. Sedan stängdes tuaregerna ut och rebellerna införde sitt eget styre och sina Sharialagar. Det har varit många rapporter om brott mot mänskliga rättigheter som har dokumenterats av människorättsorganistioner.

Rebellerna har också förstört ett antal muslimska helgedomar, vilka de anser strider mot islams lag, bland annat i världsarvsstaden Timbuktu.

Översatt från engelska