FN drar tillbaka 2000 fredsbevarare från Kongo
Frankrikes utrikesminister Rama Yade (t.h) träffar soldater ur den uruguayanska gruppen inom FN:s fredsbevarande styrka i Kongo (MONUC) den 30 november 2008 i Goma. Efter påtryckningar från den kongolesiska regeringen kommer FN att dra tillbaka 2000 fredsbevarare ur landet fram till den 30 juni. (Foto: Tony Karumba / AFP / Getty Images)


FN meddelade nyligen att man godkänner tillbakadragandet av 20 procent av de fredsbevarande styrkorna, cirka 2000 soldater, ”där omständigheterna så tillåter”, från Demokratiska republiken Kongo fram till den 30 juni, enligt en resolution från FN:s säkerhetsråd.

Åtgärden är ett resultat av påtryckningar från Kongos president Joseph Kabila. Presidenten vill att alla FN-trupperna ska ha lämnat landet i slutet av 2011 och säger att landet kan sköta sina egna angelägenheter, rapporterar AFP.

FN:s fredsbevarande styrka i Kongo, kallad MONUC, har fläckats av anklagelser om att fredsbevarare har gjort sig skyldiga till sexuella förseelser.

FN befarar att tillbakadragandet kommer att lämna civila sårbara för angrepp. För närvarande koncentrerar FN sina insatser till de östra delarna av landet och betonade behovet av säkerhet i Kivusprovinsen och i norra Orientaleprovinsen, enligt resolutionen.

MONUC, som startare 1999, kommer att döpas om till MONUSCO (FN-organisationens stabiliserande styrka i Demokratiska republiken Kongo) den 1 juli efter truppernas tillbakadragande.

Översatt från engelska