Feminism enligt Islamiska staten
En polisman är posterad utanför Bethnal Green Academy, där tre högpresterande brittiska skolflickor gick. De försvann den 23 februari från sina hem för att förena sig med Islamiska staten i Syrien. (Foto: Justin Tallis /AFP /Getty Images)


Förra helgen försvann tre tonårstjejer från London. Troligen reste de till Syrien för att ansluta sig till Islamiska staten, Is. Denna händelse har väckt många frågor om hur en terroristorganisation som är känd för sin extrema brutalitet och våld mot kvinnor kan vara så lockande för unga kvinnor.

Det är inte första gången kvinnor har övergett sina familjer för att ansluta sig till terrorgruppen. Brittiska säkerhetstjänsten uppskattar att minst ett femtiotal brittiska kvinnor har gjort samma sak.

En tankesmedja kan kanske ha några av svaren sedan de översatt ett manifest från Is som handlar om kvinnors roll i samhället ”Kvinnor i den islamiska staten, ett manifest om kvinnor från al-Khanssaa-brigaden”. Den helt och hållet kvinnliga brigaden uppkom i den syriska staden Raqqa, som är ett av Islamiska statens fästen, för att slå till mot manliga aktivister som försöker undvika upptäckt genom att klä sig som kvinnor.

Dokumentet har översatts av tankesmedjan Quilliam Foundation, som beskriver texten som en ”förvrängd form av feminism”.

Kvinna på jihads villkor

I manifestet anses kvinnor ha en central roll – men på jihadistideologins villkor. Kvinnorna kanske är viktiga, men de står inför myriader av restriktioner och en påtvingad fromhet som kan bestraffas, sammanfattar Quilliams översättning.

I översättningen av manifestet definieras kvinnans roll i Is med ”moderskapets gudomliga plikt”. Och att kvinnor har en himmelsk stillhet och stabilitet. En kvinna förväntas stanna i huset med sin man och sina barn.

Ouilliam konstaterar att många kvinnor, ironiskt nog, dras till denna förtryckande livsstil på grund av nivån på det inflytande eller den påverkan som de utsätts för.

Is skapar känsla av delaktighet

Is är skickligt på att få sitt samhälle att verka tilltalande för kvinnor. Genom sina många konton på sociala medier förmedlar de en känsla av delaktighet och systerskap som inte finns för många av dessa kvinnor i Storbritannien, skriver Quilliam i ett blogginlägg.

I september filmade en kvinna i hemlighet hur livet för en kvinna i Raqqa är. Hon går genom staden klädd i svart niqab, vilket är obligatoriskt, medan beväpnade män tittar på. I videon blir hon utfrågad av en vakt som säger åt henne att bete sig bättre när hon är ute offentligt. Vakten tillade att de kunde se hennes ansikte, påskinande att det var något fel på slöjan.

Men under de senaste veckorna har Is slagit till ännu hårdare mot kvinnors rörelsefrihet och kläder. Nu får kvinnor endast gå ut i sällskap av en man och de måste bära dubbla slöjor, handskar och mantel annars kan de dömas till böter, bestraffning eller ännu värre.

Men dyster verklighet

– Is hade inte för avsikt att vi skulle få kännedom om manifestet. Det har aldrig översatts till engelska av gruppen. Många av våra unga kvinnor som lämnar sina familjer för att gå med i Islamiska staten är omedvetna om den dystra verkligheten och får därför ett brutalt uppvaknande, konstaterar Quilliam.

I det översatta manifestet talas det mycket om i vilka situationer en kvinna kan lämna sitt hus. Undantagen är: Om hon ska studera teologi, om hon är läkare eller lärare för kvinnor eller om hon har fått tillstånd att strida som kvinnorna i Irak och Tjetjenien gjorde.

I den hemliga filmen kan man se en kvinna i niqab med en automatkarbin på ryggen som går till en lekplats med ett barn.

Abu Ibrahim al-Raqqawi från aktivistgruppen ”Raqqa slaktas i tysthet”, berättar för CNN att kvinnor tvingas in i äktenskap och beskriver staden som ett stort fängelse. Kvinnor får inte lämna staden om de inte är över 45 år.

Is terrorister är egentligen sexgalna. En del av dem har två eller tre fruar, ändå försöker de få tag i yazidi-flickor som slavar, sade han.

Översatt från engelska.