Idag tar vi för givet att ha nattliga stadssilhuetter, gatubelysning och el överallt för våra moderna bekvämligheter. Men kan redan de vise männen i det forntida Egypten och Mesopotamien ha haft kunskap om elektricitet, elektrisk belysning och till och med teknologi baserade på elektricitet? Ja, somliga tolkar faktiskt vissa arkeologiska fynd på det sättet.
Det mest kända beviset för att det forntida Egypten använde elektricitet är en ingravering under Hathors tempel i Dendera, som avbildar personer som står runt ett stort objekt som liknar en glödlampa.
Forntida glödlampa?

Ett objekt liknande en glödlampa ingraverat under en krypta i Hathors tempel i Egypten. Foto: Lasse Jensen/Wikimedia Commons CC BY 2.5
Lamphållaren representeras av något som liknar en lotusblomma med en stjälk som löper som en kabel genom botten på ”apparaten”. Inuti ”glödlampan” finns en ormliknande linje som slingrar sig ut genom ”lamphållaren”. Enligt anhängarna till hypotesen om att detta är en avbildning av en elektrisk lampa, som till exempel Erich Von Däniken som skrev ”Chariot of the Gods”, representerar ormen glödtråden i glödlampan.
Von Däniken skapade en arbetsmodell av glödlampan i laboratoriet som verkligen fungerade och gav ifrån sig ett märkligt, purpurfärgat ljus.
Han använde samma mått, inklusive två metallstänger som ser ut som armar som sträcker sig in i den större delen av lampan, och en kabel som kopplar ihop de två stängerna med ”hållaren” i andra änden.
Frågan är varifrån strömmen kom som fick lampan att lysa i det forntida Egypten.
Forntida batteri?

Illustration av det så kallade Bagdadbatteriet. Bild. Ironie/Wikimedia Commons CC BY-SA 2.5
En artefakt som hittades långt ifrån Egypten, utanför nutidens Bagdad, visar att man kunde producera elektricitet i Mellanöstern för tusentals år sedan. Artefakten är känd som Bagdadbatteriet.
Bagdadbatteriet är enkelt i jämförelse med dagens batterier. Det består av en lerkruka med en isolator av asfalt. Inuti isolatorn finns en järnstång omgiven av en kopparcylinder. Man tror att krukan var fylld med en vanlig syra som till exempel vinäger och att den producerade en elektrisk spänning på ungefär 1.1 Volt. Kopior på batteriet har visat att det fungerar.
1.1 Volt kanske inte verkar vara så mycket, men om man kopplar ihop flera av dessa batterier i serie så ökar spänningen. Batteriet dateras till mellan år 250 f Kr och 250 e Kr .För närvarande tror man att dessa batterier användes till en tidig galvanisering (beläggning av ett lager av en typ av metall på ytan av en annan metall).
De här batterierna är dock inte den enda tänkbara energikällan. Vissa hävdar att en av de mest kända byggnaderna i Egypten i själva verket är den mest missförstådda anordningen på jorden. Anhängare av teorin om elektricitet i det forntida Egypten menar att den stora pyramiden i Giza i själva verket användes som en kraftkälla.
Forntida kraftverk?

Pyramiderna i Giza, Egypten. Foto: Wikimedia Commons CC BY-SA 4.0
Den förste förkämpen för den här idén var författaren och forskaren Christopher Dunn i böckerna “The Giza Power Plant” and “Lost Technologies of Ancient Egypt.”
Dunn sade att ”Kungakammaren” som ligger i hjärtat av den stora pyramiden en gång var den centrala kraftgenereringsanläggningen i det stora byggnadsverket. Den är till största delen tillverkad av rosa granit, ett material som är rikt på mikroskopiska kvartskristaller.
Faktum är att den stora pyramiden till största delen består av granit, och granit består av många små kvartskristaller som när de utsätts för tryck och/eller energivibrationer genererar elektricitet. Detta är inom forskningskretsar känt som den piezoelektriska effekten. Den här effekten används i många moderna teknologier, som till exempel i högtalare, signaltransduktorer, och har även vissa tillämpningar inom bilindustrin.
Enligt Dunn och andra anhängare av den här teorin kan granitsarkofagen i Kungakammaren (som också på ett invecklat sätt huggits ut ur solid rosa granit) ha bidragit till att omvandla de lågfrekventa vibrationerna som avges från jorden till elektrisk energi. Dessutom tycks alla de bärande pelarna i taket till kungakammaren ha varit exakt inställda, eller huggna i storlek, för att på ett perfekt sätt svänga med i den här frekvensen, säger Dunn.
Hjälp oss att driva tidningen vidare!
En donation till Epoch Times gör stor skillnad. Världen utsätts ständigt för felinformation. Epoch Times står för sanningsenlig och ansvarsfull journalistik. Vi täcker viktiga nyheter som de flesta andra medier ignorerar. Många nyheter i medier är partiska och vridna. Vi vill ge våra läsare ett bredare perspektiv av vad som pågår i vår värld. Varje bidrag, stort som smått, räknas. Vi uppskattar verkligen ditt stöd! Här ser du hur du kan stödja oss.