Fågelinfluensan i Hongkong går in i fas två
Fågelinfluensan i Hongkong har gått in den andra fasen, enligt Cheung Ho-fai, ordförande för Hongkongs fågelskådarsällskap


Efter att döda fåglar som hittats längs Hongkongs västkust testats positiva för H5N1-viruset bekräftade Hongkongs jordbruksdepartement den 15 februari att den döda beostare som hittats i Tung Ping Chau den 12 februari också bar på viruset. En expert påpekade att fågelinfluensan i Hongkong därmed gått in i det andra stadiet. 

Cheung Ho-fai, ordförande för Hongkongs fågelskådarsällskap sade att alla de nämnda döda fåglarna har för vana att äta sopor och döda fåglar, vilket indikerar att fågelinfluensan i Hongkong gått in i sitt andra stadium.

Han sade att händelsekedjan var den att först hittades döda tamfåglar med fågelinfluensaviruset vid Hongkongs kust och därefter smittades de vilda fåglarna.

– Jag anser det tydligt att de vilda fåglarna smittades av de infekterade döda tamfåglarna, sade Cheung. 

Så här långt har det hittats 40 döda fåglar i Hongkong, varav 12 har bekräftats smittade med H5N1. Cheung påpekade att dessa fall kan bevisa att viruset kan spridas via vatten. Han misstänker de kinesiska myndigheterna för att ha misslyckats med att hålla kontroll över epidemin, eller rentav ha mörklagt vetskap om utbrottet i ett tidigare skede.

Cheung tror även att skälet till att inga lokala utbrott av influensa bland fjäderfä på fastlandet rapporterats är att det bara i januari inträffade åtta fall med smittade människor.

– Enligt fastlandskinesiska medier smittades många människor med fågelinfluensa, men inga tam- eller vildfåglar har rapporterats smittade. Det är mycket märkligt. Jag tror det beror på att övervakningen inne i Kina ser annorlunda ut.

Cheung sade att Hongkong ligger bredvid det kinesiska fastlandet och är ett område där vilda fåglar letar mat. I detta stora område kan infekterade fåglar röra sig tillbaka in över fastlandet, som i fallet med de döda hägrarna som hittades i Mai Po.

 

http://www.theepochtimes.com/n2/content/view/12223/