Facklan på väg mot Norden
Stafettens budskap är tydligt: Olympiska spel ska inte gå hand i hand med brott mot mänskligheten! (Foto: Jan Jekielek/Epoch Times)


Den brinnande facklan för mänskliga rättigheter når i helgen Skandinavien. Första staden som tar emot stafetten är Köpenhamn dit facklan anländer på lördag. Stafettens budskap är tydligt: Olympiska spel ska inte gå hand i hand med brott mot mänskligheten!

För att väcka världen och sätta press på den kinesiska kommunistregimen har organisationen CIPFG (Coalition for investigation of the persecution of Falun Gong in China) tagit initiativet till en fackla för mänskliga rättigheter innan OS i Peking 2008. Syftet är att uppmana till OS-bojkott om inte den kinesiska regimens behandling av landets stora befolkning förbättras snarast. Facklan tas de närmaste veckorna emot Köpenhamn, Malmö, Göteborg, Oslo, Stockholm och Helsingfors.

David Kilgour, tidigare chef för Kanadas Asien-Stillahavsenhet samt medförfattare till rapporten Bloody Harvest, är en av medlemmarna i CIPFG. Han kommer personligen att vara på plats vid evenemanget i Stockholm.

– Alla länder borde ha bojkottat Berlin-OS 1936, men då sa de flesta regeringar att de inte visste vad Hitler hade för planer. I dag vet vi alltför väl vad Kinas regim har för planer för Falun Gong, med tanke på vad den fortsätter att göra mot dem. Det finns en avgörande skillnad mellan 1936 och 2008, säger han.

Stockholmevenemanget i Kungsträdgården kommer också att gästas av bland andra musikern Dan Viktor, samt det kinesiska rockbandet Panggu. Medlemmarna i Panggu, kineser som skrivit många regimkritiska texter, lever sedan tre år som flyktingar i Sverige efter att de tvingats fly undan de kinesiska myndigheternas förföljelse.

I Göteborg talar bland andra Cecilia Wigström (fp) vid evenemanget.

– Jag tycker det är självklart för mig att ställa upp och uppmärksamma övergreppen som sker mot människor i Kina. Det är väldigt positivt att någon har kommit på idén med denna alternativa fackla!

Efter att fackelstafetten har passerat Norden fortsätter den till Irland och Dublin. Sista stoppet i Europa blir London i slutet av oktober.

Facklans väg:

Köpenhamn – 6 oktober
Malmö – 7 oktober
Göteborg – 8 oktober
Oslo – 13 oktober
Stockholm – 14 oktober
Helsingfors – 16 oktober