loadingKosttillskottet kreatin har blivit populärt, men vem bör ta det? Foto: Gabriella Bruske/TT
Kosttillskottet kreatin har blivit populärt, men vem bör ta det? Foto: Gabriella Bruske/TT
Inrikes

Experten om kreatin: ”Slöseri med pengar”

Alice Nordevik/TT

Ökad styrka, bättre prestation och snabbare återhämtning – eller? Försäljningen av kreatin har skjutit i höjden, men vem borde egentligen ta det populära kosttillskottet?

– De flesta behöver det inte, säger näringsfysiologen Ingrid Larsson.

Sociala medier svämmar över av inlägg om kreatin. På Apoteket Kronan har försäljningen av tillskottet ökat med cirka 83 procent det senaste året och hos statliga Apoteket AB syns en liknande utveckling.

”Vi på Apoteket ser en stark trend och ett ökat intresse för kosttillskottet kreatin. Tittar vi ett år tillbaka är ökningen flera hundra procent med en topp nu under sommaren”, skriver kommunikationschefen Elin Jarl i ett mejl.

Studerats noga

Kreatin är ett protein som består av tre aminosyror: arginin, glycin och metionin. Det tillverkas i kroppen naturligt och finns i våra celler i form av kreatinfosfat – som ger oss snabb energi.

– I studier som är gjorda på elitidrottare har man sett ökad prestation, man kan förbättra muskeluppbyggnaden vid styrketräning, man kan förebygga skador och återhämtningen blir lite mer effektiv, säger Ingrid Larsson, näringsfysiolog vid Sahlgrenska universitetssjukhuset och docent vid Sahlgrenska akademin.

Tillskottet har studerats noga – men, poängterar Ingrid Larsson, studierna har gjorts just på elitidrottare. En vanlig person som tränar regelbundet, men inte på elitnivå, får i sig tillräckligt med kreatin via kosten.

– Kroppen tillverkar ungefär 1-2 gram kreatin per dag och vi får i oss ungefär 2-3 gram från maten vi äter som innehåller protein, framför allt från kött och fisk. Sammantaget motsvarar det behovet, säger Ingrid Larsson.

”Behöver det inte”

Vegetarianer får i sig kreatin från ägg och mjölkprodukter.

– Har man en ökad förbrukning genom träning eller ett tungt arbete så äter man ju ofta mer också – och får då i sig mer protein via maten.

Dessutom vet man inte hur kroppen påverkas av att ta kreatin under lång tid.

– Vad händer över 10 år, 20 år, 30 år? Protein bryts ner till aminosyror och en del av dem som kroppen inte kan ta hand om, en kvävedel, utskiljs via njurarna. Har man då ett väldigt högt proteinintag, hur påverkar det njurhälsan över tid? frågar sig Ingrid Larsson.

Kreatintillskott ska därför inte tas av någon med diabetes, problem med njurarna eller annan kronisk sjukdom utan att först rådgöra med läkare. Inte heller av barn.

– De allra flesta av oss behöver det inte, det är ett slöseri med pengar. Lägg hellre pengarna på vanlig hälsosam mat och på träning, säger Ingrid Larsson.

Kvalitetsjournalistik – så arbetar Svenska Epoch Times

Svenska Epoch Times är opartisk och tar inte politisk ställning. Publicerat material ska vara sant. Om vi har gjort fel ska vi skyndsamt rätta det.

Vi vill med vår sammantagna rapportering ge ett bredare perspektiv på samtidens relevanta frågor. Detta innebär inte att alla artiklar alltid ger ”båda sidor”, framförallt inte korta artiklar eller intervjuer där intentionen endast är att rapportera något som hänt just nu.

Vi är medlemmar i TU – mediehusens branschorganisation. Här finns de pressetiska reglerna vi följer.

Feedback

Läs mer

Mest lästa

Nyhetstips

Har du tips på något vi borde skriva om? Skicka till es.semithcope@spit

loadingKosttillskottet kreatin har blivit populärt, men vem bör ta det? Foto: Gabriella Bruske/TT
Kosttillskottet kreatin har blivit populärt, men vem bör ta det? Foto: Gabriella Bruske/TT
Inrikes

Experten om kreatin: ”Slöseri med pengar”

Alice Nordevik/TT

Ökad styrka, bättre prestation och snabbare återhämtning – eller? Försäljningen av kreatin har skjutit i höjden, men vem borde egentligen ta det populära kosttillskottet?

– De flesta behöver det inte, säger näringsfysiologen Ingrid Larsson.

Sociala medier svämmar över av inlägg om kreatin. På Apoteket Kronan har försäljningen av tillskottet ökat med cirka 83 procent det senaste året och hos statliga Apoteket AB syns en liknande utveckling.

”Vi på Apoteket ser en stark trend och ett ökat intresse för kosttillskottet kreatin. Tittar vi ett år tillbaka är ökningen flera hundra procent med en topp nu under sommaren”, skriver kommunikationschefen Elin Jarl i ett mejl.

Studerats noga

Kreatin är ett protein som består av tre aminosyror: arginin, glycin och metionin. Det tillverkas i kroppen naturligt och finns i våra celler i form av kreatinfosfat – som ger oss snabb energi.

– I studier som är gjorda på elitidrottare har man sett ökad prestation, man kan förbättra muskeluppbyggnaden vid styrketräning, man kan förebygga skador och återhämtningen blir lite mer effektiv, säger Ingrid Larsson, näringsfysiolog vid Sahlgrenska universitetssjukhuset och docent vid Sahlgrenska akademin.

Tillskottet har studerats noga – men, poängterar Ingrid Larsson, studierna har gjorts just på elitidrottare. En vanlig person som tränar regelbundet, men inte på elitnivå, får i sig tillräckligt med kreatin via kosten.

– Kroppen tillverkar ungefär 1-2 gram kreatin per dag och vi får i oss ungefär 2-3 gram från maten vi äter som innehåller protein, framför allt från kött och fisk. Sammantaget motsvarar det behovet, säger Ingrid Larsson.

”Behöver det inte”

Vegetarianer får i sig kreatin från ägg och mjölkprodukter.

– Har man en ökad förbrukning genom träning eller ett tungt arbete så äter man ju ofta mer också – och får då i sig mer protein via maten.

Dessutom vet man inte hur kroppen påverkas av att ta kreatin under lång tid.

– Vad händer över 10 år, 20 år, 30 år? Protein bryts ner till aminosyror och en del av dem som kroppen inte kan ta hand om, en kvävedel, utskiljs via njurarna. Har man då ett väldigt högt proteinintag, hur påverkar det njurhälsan över tid? frågar sig Ingrid Larsson.

Kreatintillskott ska därför inte tas av någon med diabetes, problem med njurarna eller annan kronisk sjukdom utan att först rådgöra med läkare. Inte heller av barn.

– De allra flesta av oss behöver det inte, det är ett slöseri med pengar. Lägg hellre pengarna på vanlig hälsosam mat och på träning, säger Ingrid Larsson.

Kvalitetsjournalistik – så arbetar Svenska Epoch Times

Svenska Epoch Times är opartisk och tar inte politisk ställning. Publicerat material ska vara sant. Om vi har gjort fel ska vi skyndsamt rätta det.

Vi vill med vår sammantagna rapportering ge ett bredare perspektiv på samtidens relevanta frågor. Detta innebär inte att alla artiklar alltid ger ”båda sidor”, framförallt inte korta artiklar eller intervjuer där intentionen endast är att rapportera något som hänt just nu.

Vi är medlemmar i TU – mediehusens branschorganisation. Här finns de pressetiska reglerna vi följer.

Feedback

Svenska Epoch Times

Publisher
Vasilios Zoupounidis
Politisk chefredaktör
Daniel Sundqvist
Opinionschef
Lotta Gröning
Sportchef
Jonas Arnesen
Kulturchef
Einar Askestad

Svenska Epoch Times AB
DN-skrapan
Rålambsvägen 17
112 59 Stockholm

Epoch Times är en unik röst bland svenska medier. Vi är fristående och samtidigt en del av det stora globala medienätverket Epoch Media Group. Vi finns i 36 länder på 23 språk och är det snabbast växande nätverket av oberoende nyhetsmedier i världen. Svenska Epoch Times grundades år 2006 som webbtidning.

Epoch Times är en heltäckande nyhetstidning med främst riksnyheter och internationella nyheter.

Vi vill rapportera de viktiga händelserna i vår tid, inte för att de är sensationella utan för att de har betydelse i ett långsiktigt perspektiv.

Vi vill upprätthålla universella mänskliga värden, rättigheter och friheter i det vi publicerar. Svenska Epoch Times är medlem i Tidningsutgivarna (TU).

© Svenska Epoch Times AB 2025