Européerna motsätter sig åtstramningar
Folk demonstrerar för att säga "nej till åtstramningar" den 29 september i Bryssel. Tusentals människor från hela Europa gick ut på gatorna i en arbetarreaktion mot smärtsamma nedskärningar. Den största marschen sedan 2001 sammanföll tidsmässigt med en EU-plan att ge böter till regeringar som kommer att få underskott. (Foto: Georges Gobet / AFP / Getty Images)


Tusentals människor gick ut på gatorna i hela Europa på onsdagen för att protestera mot olika åtstramningar som antagits av länderna i Europeiska Unionen (EU) med syfte att minska deras underskott och skulder.

Enligt Europeiska fackliga samorganisationen (EFS) genomfördes stora demonstrationer i Bryssel med omkring 100 000 människor som kom från hela Europa, medan EU-tjänstemännen diskuterade situationen i de länder som kämpar med budgetunderskott.

Bryssels polis har emellertid uppskattat att 56 000 människor deltog och sade att fler än 200 greps för mindre administrativa överträdelser, enligt Reuters.

Demonstranterna passerade förbi EU-högkvarterets politiska och ekonomiska institutioner för att visa sitt missnöje med de vidtagna åtgärderna.

EFS rapporterade att demonstrationer och strejker hade ägt rum även i bland annat Spanien, Italien, Frankrike, Portugal, Litauen, Lettland och Tyskland.

Vissa EU-parlamentariker från gruppen Europeiska enade vänstern/Nordisk grön vänster anslöt sig till protesterna.

– Vi är missnöjda med regeringens reformer. Det måste finnas mer stöd till arbetslösa, berättade en textilarbetare från Danmark för EU-Observer.

EU:s åtgärder för att minska budgetunderskotten har lett till lönesänkningar i den offentliga sektorn och en stigande pensionsålder.

Europeiska fackförbund uppmanade EU-ledarna att spendera de offentliga medel i investeringar för att åstadkomma arbetstillfällen för unga människor som är särskilt drabbade av arbetslöshet och osäkra anställningar, i stället för att göra åtstramningar för att råda bot på budgetunderskott.

”Det finns fortfarande tid att inte välja åtstramningspolitik, fortfarande tid att ändra riktning”, sade EFS i ett uttalande.

Rejäla underskott som faller på vissa europeiska länder, särskilt Grekland, har haft en stor inverkan på finansieringarna. Analytiker säger att detta har lett till en nedgång i kreditverksamheten i Europa.

Enligt fackföreningarna lämnade 2008-års finanskris fler än 20 miljoner människor i hela Europa arbetslösa. De nuvarande åtgärderna skulle kunna leda till högre arbetslöshet. Samtidigt har Frankrikes planer på att höja pensionsåldern lett till demonstrationer.

Översatt från engelska: http://www.theepochtimes.com/n2/content/view/43467/