EU-ledarna uppmanas att göra en ”brutalt ärlig” bedömning av läget i unionen under toppmötet i Bratislava. Skärpt gränsbevakning och kampen mot terrorism är i fokus.
EU-ledarna ska, på ett borgliknande slott och under en båtlunch på Donau, hela dagen diskutera hur EU:s medborgare ska få tillbaka tron på EU-projektet.
– Ett enskilt toppmöte kan inte lösa det, vi är i en kritisk situation, säger den tyska förbundskanslern Angela Merkel på väg in till slottet.
Hon säger att det handlar om att visa att EU kan bättre när det gäller inre säkerhet och skydd av yttre gränser, tillväxt och arbete och hoppas att EU-ledarna kan enas om en väg framåt.
EU:s permanente rådsordförande Donald Tusk siktar på att få fram en ”färdplan” för de fortsatta diskussionerna som ska avslutas vid ett toppmöte i mars i Rom, då EU:s Romfördrag firar 60 år.
Inför mötet har Tusk uppmanat EU-ledarna att göra en ”brutalt ärlig” bedömning av läget i EU.
”Vad vi behöver i dag är ett optimistiskt scenario för framtiden”, skriver han också.
Ta kontroll
I ett brev som skickades till EU-ledarna några dagar innan dagens möte skriver Tusk att människor i Europa vill veta om de politiska eliterna är kapabla att återupprätta kontroll över händelser och processer som överväldigar, förvirrar och ibland skrämmer dem.
Tusk pekar särskilt ut migrationskrisen. Han skriver att förra årets kaos vid gränserna, och dagliga bilder av hundratusentals människor som rör sig över vår kontinent utan kontroll skapade en känsla av hot hos många européer.
”Alltför ofta hörde de politiskt korrekta uttalanden att Europa inte får bli en fästning, att det måste förbli öppet”, skriver Tusk . Han betonar att Bratislava måste bli en vändpunkt när det gäller att skydda unionens yttre gränser.
Statsminister Stefan Löfven håller med.
– De yttre gränserna måste vi ha koll på, det är ingen tvekan om det. Annars fungerar det inte inne i EU, säger Löfven på väg in till möte med andra socialdemokratiska ledare inför toppmötet i Bratislava.
– Men det innebär inte att man stänger ute alla människor.
Löfven säger att det inte råder någon tvekan om att det finns en förtroendeklyfta.
– Därför är det så viktigt att sluta den så att människor kan se att EU och medlemsstaterna kan hantera en sådan situation. Jag vet inte exakt vad som var droppen. Det kan vara olika analyser.
Sjöstedt varnade
I riksdagens EU-nämnd i torsdags var Vänsterpartiledaren oroad över signalerna och krävde att statsminister Stefan Löfven (S) värnar asylrätten.
Ledarna för Ungern, Polen, Tjeckien och Slovakien uttalade samma dag att deras viktigaste mål är att få EU att hjälpa Bulgarien med att stärka gränsbevakningen mot Turkiet.
Ungern och andra EU-länder i öst är även mycket missnöjda med EU-kommissionens förslag om att tvinga alla medlemsstater att ta emot en viss andel asylsökande. Till och med EU-kommissionens ordförande Jean Claude Juncker vacklar nu i den frågan och anser att solidaritet inte kan tvingas fram.
Men Löfven (S) står fast vid det förslaget.
– Alla medlemsstater ska ta del av ansvaret för att ta emot asylsökande, sade han i EU-nämnden.
I sitt brev till EU-ledarna skriver Tusk också att lika viktigt som stärkt gränsbevakning är kampen mot terrorism. Han efterlyser mer samarbete mellan ländernas polis, mer utbyte av information och åtgärder för att få bort innehåll på internet som sprider hat och manar till terrorism. Tusk vill också att alla som passerar EU:s yttre gräns ska kontrolleras i EU:s databaser.
(TT)
Bratislavamötet |
EU-ländernas ledare möts i ett informellt möte i Bratislava, utan Storbritannien. Mötet är en följd av britternas folkomröstnings-ja för att lämna EU. Mötet ska inleda ett halvår av eftertanke och överläggningar om EU:s framtid. Perioden ska avslutas med ett informellt möte på Malta i februari och i Rom i april, när EU-samarbetet firar 60 år. |