En invasion man gärna skippar
Aaron Eckhart, en av skådespelarna i filmen "Battle: Los Angeles". (Foto: AFP / Gabriel Bouys)


 • World Invasion: Battle Los Angeles
 • Produktionsår: 2011
 • Produktionsland: USA
 • Regi: Jonathan Liebesman
 • Medverkande: Aaron Eckhart, Michelle Rodriguez, Ramon Rodriguez, Ne-Yo, Will Rothhaar m fl.
 • Bioaktuell: 110420

 • Jorden invaderas av utomjordingar och det är upp till sergeant Nantz och hans marinsoldater att bekämpa dem. Jag vet inte vad som är värst, det faktum att detta är en flaggviftarfilm av värsta slaget eller det faktum att jag redan har sammanfattat hela filmen.

  Detta är inte ett nytt koncept; det här med att invaderas av utomjordingar har länge varit ett populärt tema för högbudgetfilmer. Det må låta som ett småfjantigt tema, vilket det också är. Men det kan faktiskt resultera i någorlunda bra filmer. ”Independence Day” (Roland Emmerich,USA,1996) är en riktig popcornfilm i vilken man berättar historien från flera olika människors perspektiv för att sedan i slutet föra dem samman så att de kan spöa de elaka utomjordingarna. Det må vara en popcornfilm, men det är en riktigt bra sådan, då den både är välregisserad och välspelad (så välspelad en film av detta slag kan vara i alla fall). Sedan har vi filmer som ”Världarnas krig” (”War of the Worlds”, Steven Spielberg, USA, 2005), som istället fokuserar på en familjs frenetiska kamp för överlevnad. Titeln är ju kanske en aning vilseledande, eftersom filmen i grund och botten är ett familjedrama, men det är inte desto mindre bra.

  Liebesman verkar dock ha tyckt att det räcker att presentera alla karaktärer på tio minuter för att sedan kasta in dem i en krigszon. Ingen karaktärsutveckling behövs, verkar han tycka. Manus verkar inte heller vara vidare viktigt, då de flesta repliker antingen består av taktiska termer, som låter tuffa, eller repliker i stil med ”vi måste sticka härifrån!” Suck.

  Filmen påminner en hel del om senare års TV-spel i stil med ”Call of Duty” (Keith Arem, USA, 2003). Dessa spel har inte heller mycket till handling; man är en soldat som är en del av ett förband och man får diverse olika uppdrag att utföra. I det sammanhanget spelar det inte någon större roll att det inte finns mycket till handling; spelet går ut på att man ska skjuta fiender. Men när man använder samma princip för att göra en film, funkar det inte riktigt lika bra. Rent ut sagt är ”World Invasion: Battle Los Angeles” en riktigt kass film och jag tycker ni ska lägga pengarna som skulle gå till en biobiljett på något roligare. Som ett lavemang.