Svensk eko-certifiering bortser från miljöproblem i Kina
Bönor, en i raden av förgiftade varor som hittats bland importerade varor från Kina. (Foto: AFP/Saul Loeb)


Ekologiska produkter från Kina är en stor bluff, anser Mike Adams, NaturalNews.com. Sanningen är att ”ekologiska” livsmedel odlas i världens värsta miljökloak, hävdar han.

Vatten från förorenade floder används ofta vid odling av ”ekologiska” produkter i Kina. Så även om jordbrukaren som odlar följer de krav som ställs på ekologiska produkter, kan bevattningen vara förorenad med metaller, kemikalier, rester av bekämpningsmedel och även hormonläkemedel, skriver Adams.

I ett land där praktiskt taget inga miljölagar existerar, är ”ekologisk” matproduktion till stor del ett bedrägeri eftersom miljökällor förorenar livsmedlen som produceras där, skriver han.

I Sverige importeras bland annat olika ekologiska bönor, hirs, jordnötter, olika sorters frön och bovete från Kina.

– Våra produkter kommer från odlingsområdet i Tongliao, Inre Mongoliet och Weixing i Heilongjiang, och områdena ligger cirka en timmes bilfärd från närmsta större stad, säger Åsa Lindeblad, kvalitetschef på Saltå Kvarn.

Industriavfall och förorenat vatten

Enligt Mike Adams påverkar omgivningen de ekologiska jordbruken, och i länder som har betydligt högre miljökrav, som Nordamerika och Europa, producerar man ekologiska produkter av betydligt högre kvalitet och de är genomgående mindre förorenade än konventionellt odlade livsmedel.

– Jag kan hålla med om att Kina har allvarliga problem med föroreningar, men om du besöker våra odlingar i nordöstra Kina och Inre Mongoliet, kan du se samma blåa himmel som du kan se i Sverige, utan föroreningar, säger Yuanhong, leverantör åt Kung Markatta.

För att en produkt skall bli certifierad som ekologisk, krävs bland annat att inga kemiska bekämpningsmedel, konstgödsel och genmodifierade organismer används. Det krävs också att jorden skall vara fri från sådana bekämpningsmedel ett visst antal år innan man erhåller en ekologisk certifiering.

Men en ekologisk certifiering tar ingen hänsyn till de miljöproblem som finns runt omkring, såsom till exempel förorenat vatten eller nedfall från industrier och kemiska fabriker som kan finnas i närheten.

I Kina är både luften och vattnet hårt drabbade och det har framkommit att var fjärde flod i Kina är så förorenad att dess vatten inte kan användas som dricksvatten. Samtidigt har var sjunde flod så dåligt vatten att det endast kan användas i jordbruket, enligt den statliga nyhetsbyrån Xinhua.

Kan inte garantera renheten

I ett laboratorietest kom det fram att ekologisk chlorella (näringsrik grön alg) från Kina innehöll tio gånger mer aluminium än chlorella från Taiwan, och den renaste chlorellan som hittades var en icke ekologisk chlorella som tillverkades i Korea.

– Kvicksilver, bly, kadmium, arsenik och aluminium är grundämnen som finns naturligt i vår miljö, men genom olika aktiviteter har vi människor ökat koncentrationen av dessa ämnen på vissa platser och i vissa områden på jorden. När man analyserar livsmedel kan man hitta spår av tungmetaller, arsenik och aluminium. Detta gäller oavsett om odlingen har skett ekologiskt eller konventionellt, säger Åsa Lindeblad.

Långt bort från kinesiska städer och floder odlas gojibär på hög höjd. De är ett undantag enligt Mike Adams. Han anser att det finns bra ekologiska produkter från Kina, men eftersom det kommer från Kina, är det svårt att veta vilka produkter man kan lita på.

– För att vara helt ärlig, så kommer allt från vår jord och ingen kan garantera att produkterna inte innehåller spår av kvicksilver, bly, kadmium, arsenik och/eller aluminium, säger Yuanhong.

Mike Adams artikel heter: ”Organic” from China exposed: The shocking truth about ‘organic’ foods grown in the world’s worst environmental cesspool.

Kinas miljökatastrof

Biodlare kräver att kinesisk honung stoppas

VIDEO: Dödad för organ – Kinas hemliga transplantationsindustri