E-handelsjättes bråk med Kinas regim har politiska undertoner
Alibabas styrelseordförande Jack Ma i Davos, Schweiz, 23 januari. Alibaba har nyligen förlorat en stor del av sitt börsvärde efter att man hamnat i konflikt med en statlig myndighet. (Fabrice Coffrini/AFP/Getty Images)


En öppen konflikt mellan den kinesiska e-handelsjätten Alibaba Group och Kinas statliga administration för industri och handel har fått mycket uppmärksamhet på senare tid.

I januari pekade administrationen ut Alibabas plattform Taobao som en plats där det säljs falska varor, och listade företagets alla oegentligheter i en vitbok. Taobao svarade genom att lämna in ett klagomål.

En annan webbplattform, Tmall, ifrågasatte administrationens urvalsprocedur, och det hela är nu ett öppet bråk.

I Kina är det ovanligt att företag hamnar i direkta konflikter med mäktiga statliga organ. Kommentatorer menar att det här kan tyda på att kommunistpartiets ledare Xi Jinpings antikorruptionskampanj nu har utökats till det privata näringslivet.

Xis kampanj har redan rensat ut många anhängare till den förre partiledaren Jiang Zemin. Några av aktieägarna i Alibaba har en bakgrund i Jiangs fraktion av kommunistpartiet.

Ekonomisk smäll

Nyligen meddelade Yahoo sin plan att göra sin del av Alibaba till ett nytt företag. Det och bråket med industri- och handelsadministrationen ledde till att Alibabas aktievärde minskade med 11 miljarder dollar över en natt den 28 januari.

Alibabas grundare Jack Mas status som fastlandskinas rikaste person har också skakats, och hans förmögenhet har minskat till omkring 19,5 miljarder dollar.

Wall Street Journal citerade analytikern Muzhi Li, som sade att det faktum att regeringen offentliggör sitt bråk med Alibaba på det här viset är ovanligt, och att man gör det för att straffa företaget. Det innebär också en risk för aktieägarna.

”Regeringen är fast besluten att trappa upp det här fallet”, sade Li till Wall Street Journal.

Det här är inte första gången det stormar kring Jack Ma angående falska varor. 2011 avslöjades en bedrägeriskandal på e-handelssajten Alibaba Net.

Ungefär samtidigt kritiserade USA:s regering öppet Taobao för att sälja falska varor. Taobao har tidigare listats som en ”ökänd marknad” av USA:s regering.

Band till Jiang Zemins fraktion

Förutom varningar för att investera har media också rapporterat mycket om de nära relationerna mellan Alibaba och ”prinsarna” inom Jiang Zemins partifraktion.

Enligt artikeln har fyra kinesiska företag som investerar i Alibaba haft chefer som är barn eller barnbarn till tidigare eller nuvarande medlemmar av politbyråns ständiga utskott, som i praktiken är partiets, och därmed Kinas, högsta ledning. Bland dessa finns Jiang Zemins egen sonson, Alvin Jiang Zhicheng, och den nuvarande politbyråmedlemmen Liu Yunshans son Liu Lefei. De tjänade stora pengar på Alibabas börsintroduktion.

Internetsektorn är känd för att stå under Jiang-fraktionens kontroll, men Jiangs son, Jiang Mianheng, som är en magnat inom telekomindustrin, sparkades från sin position som ordförande för Kinesiska vetenskapsakademins Shanghaiavdelning den 8 januari.

Sedan dess har det skett stora förändringar inom näringsliv och politik i Kina och Hongkong.

Efter att Xi Jinping tog över makten i Kina 2013 har hans antikorruptionskampanj sträckt sig in i finansvärlden och olika intressegrupper, inklusive Jiangs familj. Många misstänker att hans agerande kommer att skaka om de här områdena.

Investerare bevakar situationen

Internationella investerare och finansvärlden bevakar och utvärderar nu noggrant alla affärsförslag från företag som har nära kopplingar till Jiang-fraktionen, bland annat för de politiska riskerna som det innefattar att göra affärer med dem.

Advokaten Zheng Enchong sade att det är otvivelaktigt så att Jack Ma lever i Jiang-fraktionens skugga. Han sade att Ma började bygga sin förmögenhet i Hangzhou, en stad som kontrolleras hårt av Jiangs fraktion.

Zheng tillade att handelsadministrationens angrepp på Alibaba inte är någon enkel handling.

– Det är sannolikt Xi Jinpings signal för att rensa upp Jiang-fraktionen, men det betyder också de som stöttar Alibaba i bakgrunden inom Jiang-fraktionen har försvagats”, sade han.

Radio France Internationale kommenterade att Xis antikorruptionskampanj troligen inte skulle begränsa sig till interna partitjänstemän, utan skulle sträcka sig ut i näringslivet.

Vissa observatörer menar att Ma har anklagats för att samarbeta med ”prinsarna” inom Jiang-fraktionen, att han har politiska ambitioner och sitter på viktig information som kan utgöra ett allvarligt hot mot landets säkerhet. Förr eller senare kommer Ma att bli någon som Xi kommer att vilja krossa, menar de.

Rapportering av He Shicheng och Liang Zhen