I flera år har det rapporterats om kris för strömmingen och det här året är inget undantag.
– Vi har fått ställa om enormt de här åren för att överleva, säger Jan Söderström, ägare av Oskars surströmming.
Om en knapp månad är det surströmmingspremiär. Men det lär bli huggsexa om burkarna. Igen.
Jan Söderström har länge drivit surströmmingssalteriet i Sundsvall. Han är inte nöjd med lagret i år trots att det är något större än i fjol.
– Våra fiskare kämpar intensivt och försöker få ihop det. Därför är det svårt att säga om det är bättre, jag tror att det egentligen är ungefär samma.
När det begav sig tog salteriet emot 100 ton strömming. I år förbereder man runt 25-30 ton surströmming.
Hans Frölander är yrkesfiskare i Timrå. Även han märker av bristen på den silvriga fisken.
– Det är som förra året, det är för lite strömming, säger han.
Enligt de båda beror bristen på det storskaliga industrifisket. Det är EU som gemensamt beslutar om en kvot för hur mycket strömming man får fiska i haven.
– Helst ska det nog nollas några år. Så att strömmingen får återhämta sig och växa till. Det borde nog vara totalstopp egentligen, anser Jan Söderström.
Om de låga antalen fortsätter blir det omöjligt för honom att fortsätta sin verksamhet.
– Vi har fått ställa om enormt de här åren för att överleva. I år har det gått bra, men jag vet ingenting om nästa år. Det är ju det som är ovissheten, man vet inte om man går i land överhuvudtaget.
I höstas sänkte man fiskekvoterna i Bottenhavet och Bottenviken från 80 000 ton till 55 000 ton.
– Det jag är mest orolig för är att de tar upp laxmaten. Lax äter strömming, det blir mindre lax. Jag ser ingen ljusning, säger Hans Frölander.