loadingSedan några år tillbaka har det larmats om strömmingsbrist. Inte heller i år märks någon ljusning. Arkivbild. Foto: Hasse Holmberg/TT
Sedan några år tillbaka har det larmats om strömmingsbrist. Inte heller i år märks någon ljusning. Arkivbild. Foto: Hasse Holmberg/TT
Inrikes

Dyster prognos för surströmmingen – även i år

Linnea Gustafsson/TT

I flera år har det rapporterats om kris för strömmingen och det här året är inget undantag.

– Vi har fått ställa om enormt de här åren för att överleva, säger Jan Söderström, ägare av Oskars surströmming.

Om en knapp månad är det surströmmingspremiär. Men det lär bli huggsexa om burkarna. Igen.

Jan Söderström har länge drivit surströmmingssalteriet i Sundsvall. Han är inte nöjd med lagret i år trots att det är något större än i fjol.

– Våra fiskare kämpar intensivt och försöker få ihop det. Därför är det svårt att säga om det är bättre, jag tror att det egentligen är ungefär samma.

När det begav sig tog salteriet emot 100 ton strömming. I år förbereder man runt 25-30 ton surströmming.

Hans Frölander är yrkesfiskare i Timrå. Även han märker av bristen på den silvriga fisken.

– Det är som förra året, det är för lite strömming, säger han.

Enligt de båda beror bristen på det storskaliga industrifisket. Det är EU som gemensamt beslutar om en kvot för hur mycket strömming man får fiska i haven.

– Helst ska det nog nollas några år. Så att strömmingen får återhämta sig och växa till. Det borde nog vara totalstopp egentligen, anser Jan Söderström.

Om de låga antalen fortsätter blir det omöjligt för honom att fortsätta sin verksamhet.

– Vi har fått ställa om enormt de här åren för att överleva. I år har det gått bra, men jag vet ingenting om nästa år. Det är ju det som är ovissheten, man vet inte om man går i land överhuvudtaget.

I höstas sänkte man fiskekvoterna i Bottenhavet och Bottenviken från 80 000 ton till 55  000 ton.

– Det jag är mest orolig för är att de tar upp laxmaten. Lax äter strömming, det blir mindre lax. Jag ser ingen ljusning, säger Hans Frölander.

Så har priset på surströmming förändrats

Kallax 300 g: filéer

2022: 64,90

2023: 79,90

Oscars 300 g, filéer

2022: 72,90

2023: 79,90

Oscars 300 g 6-8 st

2022: 55,90

2023: 64,90

Röda Ulven 300 g, filéer

2022: 79,90

2023: 89,90

Röda Ulven, 300 g

2022: 54,90

2023: 64,90

Priserna är ungefärliga där enstaka butiker kan ha något lägre lockpris.

Källa: Matpriskollen

(TT)

Kvalitetsjournalistik – så arbetar Svenska Epoch Times

Svenska Epoch Times är opartisk och tar inte politisk ställning. Publicerat material ska vara sant. Om vi har gjort fel ska vi skyndsamt rätta det.

Vi vill med vår sammantagna rapportering ge ett bredare perspektiv på samtidens relevanta frågor. Detta innebär inte att alla artiklar alltid ger ”båda sidor”, framförallt inte korta artiklar eller intervjuer där intentionen endast är att rapportera något som hänt just nu.

Vi är medlemmar i TU – mediehusens branschorganisation. Här finns de pressetiska reglerna vi följer.

Feedback

Läs mer

Mest lästa

Har du ett nyhetstips?

Skicka till es.semithcope@spit.

Rekommenderat

loadingSedan några år tillbaka har det larmats om strömmingsbrist. Inte heller i år märks någon ljusning. Arkivbild. Foto: Hasse Holmberg/TT
Sedan några år tillbaka har det larmats om strömmingsbrist. Inte heller i år märks någon ljusning. Arkivbild. Foto: Hasse Holmberg/TT
Inrikes

Dyster prognos för surströmmingen – även i år

Linnea Gustafsson/TT

I flera år har det rapporterats om kris för strömmingen och det här året är inget undantag.

– Vi har fått ställa om enormt de här åren för att överleva, säger Jan Söderström, ägare av Oskars surströmming.

Om en knapp månad är det surströmmingspremiär. Men det lär bli huggsexa om burkarna. Igen.

Jan Söderström har länge drivit surströmmingssalteriet i Sundsvall. Han är inte nöjd med lagret i år trots att det är något större än i fjol.

– Våra fiskare kämpar intensivt och försöker få ihop det. Därför är det svårt att säga om det är bättre, jag tror att det egentligen är ungefär samma.

När det begav sig tog salteriet emot 100 ton strömming. I år förbereder man runt 25-30 ton surströmming.

Hans Frölander är yrkesfiskare i Timrå. Även han märker av bristen på den silvriga fisken.

– Det är som förra året, det är för lite strömming, säger han.

Enligt de båda beror bristen på det storskaliga industrifisket. Det är EU som gemensamt beslutar om en kvot för hur mycket strömming man får fiska i haven.

– Helst ska det nog nollas några år. Så att strömmingen får återhämta sig och växa till. Det borde nog vara totalstopp egentligen, anser Jan Söderström.

Om de låga antalen fortsätter blir det omöjligt för honom att fortsätta sin verksamhet.

– Vi har fått ställa om enormt de här åren för att överleva. I år har det gått bra, men jag vet ingenting om nästa år. Det är ju det som är ovissheten, man vet inte om man går i land överhuvudtaget.

I höstas sänkte man fiskekvoterna i Bottenhavet och Bottenviken från 80 000 ton till 55  000 ton.

– Det jag är mest orolig för är att de tar upp laxmaten. Lax äter strömming, det blir mindre lax. Jag ser ingen ljusning, säger Hans Frölander.

Så har priset på surströmming förändrats

Kallax 300 g: filéer

2022: 64,90

2023: 79,90

Oscars 300 g, filéer

2022: 72,90

2023: 79,90

Oscars 300 g 6-8 st

2022: 55,90

2023: 64,90

Röda Ulven 300 g, filéer

2022: 79,90

2023: 89,90

Röda Ulven, 300 g

2022: 54,90

2023: 64,90

Priserna är ungefärliga där enstaka butiker kan ha något lägre lockpris.

Källa: Matpriskollen

(TT)

Kvalitetsjournalistik – så arbetar Svenska Epoch Times

Svenska Epoch Times är opartisk och tar inte politisk ställning. Publicerat material ska vara sant. Om vi har gjort fel ska vi skyndsamt rätta det.

Vi vill med vår sammantagna rapportering ge ett bredare perspektiv på samtidens relevanta frågor. Detta innebär inte att alla artiklar alltid ger ”båda sidor”, framförallt inte korta artiklar eller intervjuer där intentionen endast är att rapportera något som hänt just nu.

Vi är medlemmar i TU – mediehusens branschorganisation. Här finns de pressetiska reglerna vi följer.

Feedback

Svenska Epoch Times

Publisher
Vasilios Zoupounidis
Politisk chefredaktör
Daniel Sundqvist
Opinionschef
Lotta Gröning
Sportchef
Jonas Arnesen
Kulturchef
Einar Askestad

Svenska Epoch Times
DN-skrapan
Rålambsvägen 17
112 59 Stockholm

Epoch Times är en unik röst bland svenska medier. Vi är fristående och samtidigt en del av det stora globala medienätverket Epoch Media Group. Vi finns i 36 länder på 23 språk och är det snabbast växande nätverket av oberoende nyhetsmedier i världen. Svenska Epoch Times grundades år 2006 som webbtidning.

Epoch Times är en heltäckande nyhetstidning med främst riksnyheter och internationella nyheter.

Vi vill rapportera de viktiga händelserna i vår tid, inte för att de är sensationella utan för att de har betydelse i ett långsiktigt perspektiv.

Vi vill upprätthålla universella mänskliga värden, rättigheter och friheter i det vi publicerar. Svenska Epoch Times är medlem i Tidningsutgivarna (TU).

© Svenska Epoch Times 2024