Dubais problem med människohandel
Kronprins Sheikh Mohammed bin Zayed al-Nahayan av Abu Dhabi (till höger) vid World Future Energy Summit i Abu Dhabi den 18 januari. Prinsen finansierar projektet Ewaa härbärge för kvinnor och barn i Dubai. Dubai är en stad med 10 000 prostituerade. År 2009 hamnade Förenade Arabemiraten i kategori 2 av 3 i ”Trafficking in Persons report” (rapport om människohandel) som utrikesdepartementet i USA tagit fram. (Karim Sahib/AFP/Getty Image)


I över ett decennium har myndigheterna blundat för Cyclone Club  i Dubai – en klubb som beskrivits som ett Disneyland för män, detta trots att landet för övrigt har stränga islamiska regler.

– Vi har märkt en mycket större medvetenhet och förändrad förståelse hos polis och domstolar när det gäller människohandeln, kommenterade Sarah Shuhail till lokala medier.

Shuhail driver ett härbärge för kvinnor som flytt från tvångsprostitution, Ewaa härbärge. De tar även hand om kvinnornas eventuella barn. Organisationen har varit öppen i lite mer än ett år, och har redan planer på att öppna två nya härbärgen i emiraten Sharjah och Ras Al Khaimah.

År 2009 hamnade Förenade Arabemiraten i kategori 2 på det amerikanska utrikesdepartementets lista över länder kända för människohandel.

Under hot om amerikanska sanktioner mot Förenade Arabemiraten om att nedgradera landet till nivå 3 (lägsta betyg) har emiraten blivit angelägna om att angripa problemet på allvar. Detta inkluderar censur av utländska medier som rapporterar om landets brister i sitt arbete med att stävja trafficking.

För två veckor sedan kritiserade en tjänsteman från inrikesministeriet en rapport från Human Rights Watch som behandlade landets register beträffande trafficking och kallade den ”sensationsmakeri” och ”felaktig beskrivning av verkligheten”.

Tjänstemannen sade att Förenade Arabemiraten nyligen undertecknat FN:s Protokoll för förebyggande, förbud och straff för människohandel, särskilt med kvinnor och barn, och att man har tillsatt en arbetsgrupp för att utbilda åklagare.

Ewaa härbärge finansieras av kronprins Sheikh Mohammed bin Zayed av Abu Dhabi.

Ligor från öst och väst utnyttjar köpkraften i Dubai

Förenade Arabemiraten, och i synnerhet Dubai, har på grund av en kombination av sitt geografiska läge och dåligt handhavande av problemet varit särskilt utsatta för gäng som sysslar med människohandel.

Ligor från både Sydostasien och Östeuropa har lockats av den köpkraft som finns i landet som är beläget där öst möter väst.

Enligt utrikesdepartementets siffror från 2006 finns det cirka 10 000 prostituerade kvinnor i Dubai. Människorättsarbetare tror att antalet har ökat sedan dess.

Kvinnor lurades och hotades

Många av kvinnorna lockades in till landet med löften om arbete som hushållerskor, men vid ankomsten fick de sina pass beslagtagna av sina arbetsgivare och tvingades till ett liv som prostituerade.

Den grupp människosmugglare som dömdes i januari hade förslavat 14 marockanska kvinnor, varav många hade kommit efter att ha blivit erbjudna jobb som städare. Efter att kvinnorna plockats upp på flygplatsen låstes de in.

– De började slå oss och hotade med att bränna oss med cigaretter, sade en av kvinnorna i en intervju till den inhemska dagstidning National.

– De sade att om vi talade med polisen så skulle de skära av våra händer och fötter och kasta ut oss i öknen, där ingen skulle hitta oss.

Trots stängningen av Cyclone Club har dussintals andra mindre lokaler poppat upp runt Dubai, och prostitutionen är lika vitt spridd som vanligt.

Onlineforum ger tips till turister om var de kan gå för att hitta flest prostituerade. Få, om någon, av sexköparna är angelägna om att undersöka hur dessa kvinnor har hamnat i prostitution.

Men många väljer helt enkelt att ignorera den bistra verklighet som egentligen är ett modernt slaveri.

Sexindustrin en viktig del av Kinas ekonomi

VIDEO: Dödad för organ – Kinas hemliga transplantationsindustri