Driv ut kylan!
Aconite har många namn; stormhatt, munkskallar, munkhatt, duvvagn eller duvor i vagn. Honungsgömmena i blomman är faktiskt formade som två små duvor. (Foto: The Epoch Times/Louise McCoy)


Min styvdotter övertalade mig att ta en flyglektion. Utan att veta något om flygning tänkte jag att jag ska ge det ett försök. Ungefär en halvtimme senare satt jag i andrepilotens säte i en tvåmotorig sak och försökte hålla planets nos neråt i den slående vinden. Av någon okänd anledning kändes det verkligen mycket dragit.

Det visade sig att instruktören (avsiktligt eller oavsiktligt) inte hade justerat trimrodret så jag måste kämpa med rodret hela tiden tills han tog över och justerade trimrodret och flög den med lätthet. Dessutom hade han lämnat en ventilationslucka öppen på min sida så jag satt i ett starkt vinddrag mesta delen av tiden vi var i luften.

När jag kom tillbaka till min styvdotters hem kände jag en kyla som jag inte kan minnas jag hade haft tidigare. Min kropp var så kylslagen att jag inte blev varm oavsett hur många täcken jag än lade på mig. Jag var ängslig och orolig. Jag funderade på att ta en het dusch när jag kom på att hon hade ett homeopatiskt förstahjälpen kit.

En enda dos av Aconite (Stormhatt) och kylan var borta, och jag var bra. Fallet avslutat.

Aconitum napellus, också känd som Aconite eller stormhatt är den viktigaste av de homeopatiska medlen som hjälper mot de omedelbara effekterna av att ha blivit nerkyld, vanligen av torr vind. Emellertid är inte enbart köld tillräckligt för att skapa ett tillstånd där Aconite kan behöva användas. Det måste också finnas ilska eller irritation så som i fallet ovan, min irritation på piloten. Jag har blivit lika nedkyld eller även mer sedan dess men genom att behålla mitt lugn har jag förblivit frisk.

Kort efter exponeringen känner sig personen orolig, rastlös och kan inte bli varm och utvecklar snart därpå feber. Om en person har varit utsatt för kyla under dagen eller kvällen men inte blir sjuk tills nästa dag är det inte Aconite som behövs.

Självklart har Aconite många användningsområden vid akuta inflammationer. Läkare John Henry Clarke skriver i Practical Materia Medica; ”Aconite är mer förknippad med uppkomsten och utvecklingen av homeopatin än någon annan medlem i Materia Medica… Aconite var medlet med vilken Hanemann [(1755–1843) grundaren av det homeopatmedicinska systemet] lyckades att bemöta de flesta tillstånd som då behandlades med åderlåtning. Det var Aconite framför alla andra medel som banade vägen för upphörandet av åderlåtning i allmänmedicinen.”

Observera att Aconite eller stormhatt bör endast intas som homeopatmedel eftersom plantan är mycket giftig.

Aconite används inom homeopatin i särskilda beredningar. I vissa länder används den än idag som smärtstillande medel vid neuralgier och ledsmärtor. Örtens giftighet var känd redan i forntiden. Då användes den till pil- och spjutgift. Därför är också släktnamnet härlett ur det grekiska akon=pil. I antikens Grekland var det belagt med med dödstraff att odla stormhatt i privata örtagårdar.

Källa:

A Dictionary of Practical Materia Medica by John Henry Clarke, M.D.

Varning: Ovan nämnda har inte för avsikt att erbjuda några medicinska råd inte heller råder det någon att ta homeopatmedel. Alla bör konsultera sin läkare.

Översatt från: http://www.theepochtimes.com/news/6-12-5/48974.html

Översättning: Mimmi Svensson, Epoch Times Sverige