Downshifting – för hälsan och miljön
För den som längtar efter en mindre stressad tillvaro med mer tid för familjen så kan ”downshifting” vara ett alternativ. Det handlar om att leva ett mer medvetet liv där man väljer bort pengar och prylar till förmån för ett lugnare tempo och livskvalitet. (Foto:AFP/ Mychelle Daniau)


En dag vaknar vi kanske upp och inser att det faktiskt går att hoppa av ekorrhjulet med tidspress och vardagsstress. Det är ett faktum att överkonsumtion, miljöförstöring och andefattig tomhet präglar vår tillvaro.

Av en händelse råkade jag bläddra i en bok på biblioteket som handlade om ”downshifting” och insåg att det inte var av en slump. Jag, i likhet med många andra, behöver påminnas om att vi faktiskt har ett val – vi kan välja att leva våra liv mer medvetet och inte bara följa med strömmen.

Det går att hoppa av jobbkarusellen och välja en tillvaro där miljömedvetenhet och inre rikedom blir viktigare än karriär och prylar.

Nej, jag vill inte låta snusförnuftig och jag är själv ingen präktig levnadskonstnär som odlar mina egna grönsaker och är ingen hejare på att leva småskaligt. Men jag vet att i längden håller inte vår livsstil och vi kommer förr eller senare att tvingas till förändrade levnadsvanor, antingen på grund av världsekonomin, miljöförstöring eller rent av för att orken tar slut.

Vi förväntas arbeta allt längre och att ta eget ansvar för hälsan. Det finns ingen läkare i världen som kan reparera en sönderstressad kropp eller själ.

Idag lider många av brist på tid för relationer. Åldrande föräldrar och barn vill ha mer tid av oss och samtidigt ska vi hinna och orka  prestera på jobbet, hålla våra kroppar i trim och sköta hemarbetet. En ekvation som många gånger inte går ihop.

För att vi människor
ska må bra behövs det balans i tillvaron. Ju mer hektiskt liv man lever, desto viktigare blir återhämtningsperioderna. Semestern lyckas inte alltid fylla vårt behov av vila. Själen behöver tid för stillhet och reflektion.

Men trenden visar att idag väljer allt fler människor att lägga in en lägre växel för att skapa ett annorlunda och mer anspråkslöst leverne. Med ett modernt ord kallas det ”downshifting”.

I praktiken kan”nedväxlingen” innebära att man går ner i arbetstid. Eller rent av att byta arbete helt och hållet. En del väljer att lämna storstaden för landsorten. Där finns möjlighet att hitta bra boende till en mindre kostnad. Många gör sig av med bilar, båtar och andra prylar.  Ägodelar kan vara både tids- och energikrävande och kostar en massa pengar.

Det är en utmaning att ändra livsstil. Omgivningen kan reagera med oro och tvivel. Det kan vara svårt att förklara om sin längtan efter ett enklare liv där tiden för familjen och hinna se barnen växa upp blir värdefullare än att jaga på i ekorrhjulet.

För den som vill spara på jordens energi kan downshifting erbjuda ett sätt att leva med ett mer ekologiskt hållbart liv.

Det är inte så lätt att släppa sin bekvämlighet och ändra på dagliga rutiner. Det finns bra böcker som kan ge tips och handfasta råd för den som längtar efter en förändring i sitt liv. Det går att leva ett gott liv för mindre pengar utan att det blir torftigt och trist. Jag tror att belöningen blir stor för den som vågar ”växla” ner.

Susanne Larsson är legitimerad sjuksköterska med intresse för traditionella hälsometoder.
Bildäck blir husvägg i jordskepp
Jonna bytte storstaden mot by i Norrland