Demonstranter i Jiangxi: Ned med det kinesiska kommunistpartiet!
Tjänstemän som skulle ta ut avgifter attackerade och skadade två bybor i januari. Händelsen utlöste en massprotest den 29 januari, 2012 i Qiaotou, Jiangxiprovinsen, där människor ropade "ner med kommunistpartiet!" och "bränn den femstjärniga röda flaggan!" (Foto från gscmmsb198)


Kinesiska demonstranter i Jiangxiprovinsen, som rasade över att statsanställda skadat två bybor i en knivattack, skrek: ”Ned med det kinesiska kommunistpartiet” och andra slagord mot regimen under en demonstration i januari.

Platsen för protesten har historisk och symbolisk betydelse eftersom där tidigare låg en Röda-armébas och var startpunkten för Röda arméns ”Långa marsch” för mer än 80 år sedan.

Nära tusen personer deltog i protesten den 29 januari, utanför den lokala polisstationen i Qiaotoudistriktet i Jiangxiprovinsen i norra Kina.

Li, som bor i området, berättade för Epoch Times att anställda vid Yuduhäradets avdelning för transportövervakning attackerade två bybor med knivar. Den lokala kommunistpartiledaren och andra ur det lokala styret kom till platsen för protesten och försökte lugna demonstranterna med propagandatal, men detta hade motsatt effekt.

– Folk tyckte verkligen att tjänstemännens strategi med ”bara prat – ingen handling” var mycket motbjudande. De blev mycket upprörda och skrek tillbaka åt tjänstemännen. Det var mycket kaotiskt, sade Li.

En av demonstranterna berättade för Epoch Times:

– Folk ropade: ”kommunistpartiet dödar människor” ”Ned med partiet” ”Bränn den femstjärniga röda flaggan” och mycket annat. En del personer försökte också kasta tegelstenar på två av angriparna som gömde sig i ett konferensrum. Polis och tjänstemän kunde inte göra annat än titta på, sade han.

En demokratiaktivist, som ville förbli anonym, sade till Epoch Times att denna protest och andra demonstrationer nyligen har särskild historisk betydelse.

Enligt aktivisten etablerade kommunistpartiet sitt första sovjetiska styre för 85 år sedan på landsbygden i Lufenghäradet i Guangdongprovinsen, vilket är platsen för Wukanbornas massuppror nyligen, då kommunistpartiets lokala byregering drevs bort.

– Yuduhäradet var startpunkten för Röda arméns så kallade ”Långa marsch” för mer än 80 år sedan, och idag skrek Qiaotouborna ”ned med partiet!” Det ser ut som om kommunistregimen inte kan vara så mycket längre, sade han.

Incidenten i Qiaotou startade på morgonen den 29 januari, runt klockan 9, då fyra trafiksamordnare, statliga tjänstemän från ortens långfärdsbusstation, kom för att ta ut avgifter för transportförvaltning. De hamnade i dispyt med transportentreprenörerna. Under dispyten påstås samordnarna ha knivhuggit de två entreprenörerna.

Invånarna kom ut på eftermiddagen och krävde bestraffning av anfallarna, men blev ännu mer upprörda av Yuduhäradets tjänstemän som gav dem tomt tal i propagandastil. Ett stort antal kravallpoliser dök också upp. Folk vände upp och ner på några av samordnarnas bilar samt en polisbil. Tjänstemännen gick till slut med på att kvarhålla de två transportsamordnarna.

Översatt från engelska.