Det bästa sättet att skydda sig mot cancer på naturlig väg är genom en sund livsstil. Hälsosamma, näringsrika livsmedel är en viktig del av det. Här är mina val för de bästa fem vitaminerna som kan skydda mot cancer.
1. Betakaroten
Detta förstadium till A-vitamin finns i de flesta orange och gröna grönsaker som morötter, sötpotatis, spenat, grönkål och andra gröna bladgrönsaker. Forskning har visat att det är ett fantastiskt näringsämne för att skydda lungorna mot toxiner som är kopplade till lungcancer.

I sötpotatisen finns både betakaroten och vitamin B6.
2. Vitamin B6
Detta B-vitamin är viktigt för att bevara ett friskt immunsystem och hjälper till att skydda luftvägarna från föroreningar och infektion. Studier har visat att det bidragit till att skydda mot livmoderhalscancer. Vitamin B6 finns främst finns i morötter, äpplen, inälvsmat, bananer, gröna bladgrönsaker, och sötpotatis.

Folsyra finns bland annat i broccoli och blomkål.
3. C-vitamin
Ett av de mest välstuderade näringsämnena, C-vitamin, har visat sig lovande i kampen mot cancer, både i förebyggande syfte och vid sjukdomsbehandling.
I en studie deltog 40 patienter med cancer i bröst, äggstock, livmoder eller livmoderhalsen, och fick stora doser av askorbinsyra (C-vitamin) och andra vitaminer. Ytterligare 61 patienter med andra typer av cancer fick samma mängder vitaminer, medan 31 patienter inte fick några vitamintillskott och tjänade som kontrollgrupp. Kontrollgruppen levde i genomsnitt 5,7 månader. De övriga, 80 procent av patienterna med cancer i bröst, äggstockar, livmoder eller livmoderhalsen hade en genomsnittlig överlevnadstid på 122 månader; patienter med andra former av cancer levde i genomsnitt 72 månader. Det innebär en 13 och 21 gånger förlängd livstid hos dem som fick behandling med vitaminer.
4. Folsyra
Studier har visat att folsyra, även känd som folat eller vitamin B9, hjälper till att skydda mot livmoderhalscancer och är nödvändigt för bildandet av arvsmassa – DNA och RNA. Det finns i rödbetor, kål, mörkgröna bladgrönsaker, ägg och citrusfrukter. Det finns också i de flesta fisksorter och i fullkornsprodukter som bröd, råris och fullkornsgryn.
5. E-vitamin
Förutom att skydda mot tarmcancer så fungerar E-vitamin som en kraftfull antioxidant som reducerar skadorna av föroreningar i cellerna. Det finns i ägg, vetegroddar, lever, oraffinerade vegetabiliska oljor, och mörkgröna grönsaker.

Ägg innehåller både folsyra och E-vitamin.
Artikeln publicerades ursprungligen på www.Care2.com.