loading
Morötter innehåller mycket betakaroten.
Morötter innehåller mycket betakaroten.
Hälsa

De fem viktigaste vitaminerna som kan skydda mot cancer

Michelle Schoffro Cook, www.care2.com

Det bästa sättet att skydda sig mot cancer på naturlig väg är genom en sund livsstil. Hälsosamma, näringsrika livsmedel är en viktig del av det. Här är mina val för de bästa fem vitaminerna som kan skydda mot cancer.

1. Betakaroten

Detta förstadium till A-vitamin finns i de flesta orange och gröna grönsaker som morötter, sötpotatis, spenat, grönkål och andra gröna bladgrönsaker. Forskning har visat att det är ett fantastiskt näringsämne för att skydda lungorna mot toxiner som är kopplade till lungcancer.

I sötpotatisen finns både betakaroten och vitamin B6.

2. Vitamin B6

Detta B-vitamin är viktigt för att bevara ett friskt immunsystem och hjälper till att skydda luftvägarna från föroreningar och infektion. Studier har visat att det bidragit till att skydda mot livmoderhalscancer. Vitamin B6 finns främst finns i morötter, äpplen, inälvsmat, bananer, gröna bladgrönsaker, och sötpotatis.

Folsyra finns bland annat i broccoli och blomkål.

3. C-vitamin

Ett av de mest välstuderade näringsämnena, C-vitamin, har visat sig lovande i kampen mot cancer, både i förebyggande syfte och vid sjukdomsbehandling.

I en studie deltog 40 patienter med cancer i bröst, äggstock, livmoder eller livmoderhalsen, och fick stora doser av askorbinsyra (C-vitamin) och andra vitaminer. Ytterligare 61 patienter med andra typer av cancer fick samma mängder vitaminer, medan 31 patienter inte fick några vitamintillskott och tjänade som kontrollgrupp. Kontrollgruppen levde i genomsnitt 5,7 månader. De övriga, 80 procent av patienterna med cancer i bröst, äggstockar, livmoder eller livmoderhalsen hade en genomsnittlig överlevnadstid på 122 månader; patienter med andra former av cancer levde i genomsnitt 72 månader. Det innebär en 13 och 21 gånger förlängd livstid hos dem som fick behandling med vitaminer.

4. Folsyra

Studier har visat att folsyra, även känd som folat eller vitamin B9, hjälper till att skydda mot livmoderhalscancer och är nödvändigt för bildandet av arvsmassa – DNA och RNA. Det finns i rödbetor, kål, mörkgröna bladgrönsaker, ägg och citrusfrukter. Det finns också i de flesta fisksorter och i fullkornsprodukter som bröd, råris och fullkornsgryn.

5. E-vitamin

Förutom att skydda mot tarmcancer så fungerar E-vitamin som en kraftfull antioxidant som reducerar skadorna av föroreningar i cellerna. Det finns i ägg, vetegroddar, lever, oraffinerade vegetabiliska oljor, och mörkgröna grönsaker.

Ägg innehåller både folsyra och E-vitamin.

Artikeln publicerades ursprungligen på www.Care2.com.

Feedback

Läs mer

Mest lästa

Nyhetstips

Har du tips på något vi borde skriva om? Skicka till es.semithcope@spit

loading
Morötter innehåller mycket betakaroten.
Morötter innehåller mycket betakaroten.
Hälsa

De fem viktigaste vitaminerna som kan skydda mot cancer

Michelle Schoffro Cook, www.care2.com

Det bästa sättet att skydda sig mot cancer på naturlig väg är genom en sund livsstil. Hälsosamma, näringsrika livsmedel är en viktig del av det. Här är mina val för de bästa fem vitaminerna som kan skydda mot cancer.

1. Betakaroten

Detta förstadium till A-vitamin finns i de flesta orange och gröna grönsaker som morötter, sötpotatis, spenat, grönkål och andra gröna bladgrönsaker. Forskning har visat att det är ett fantastiskt näringsämne för att skydda lungorna mot toxiner som är kopplade till lungcancer.

I sötpotatisen finns både betakaroten och vitamin B6.

2. Vitamin B6

Detta B-vitamin är viktigt för att bevara ett friskt immunsystem och hjälper till att skydda luftvägarna från föroreningar och infektion. Studier har visat att det bidragit till att skydda mot livmoderhalscancer. Vitamin B6 finns främst finns i morötter, äpplen, inälvsmat, bananer, gröna bladgrönsaker, och sötpotatis.

Folsyra finns bland annat i broccoli och blomkål.

3. C-vitamin

Ett av de mest välstuderade näringsämnena, C-vitamin, har visat sig lovande i kampen mot cancer, både i förebyggande syfte och vid sjukdomsbehandling.

I en studie deltog 40 patienter med cancer i bröst, äggstock, livmoder eller livmoderhalsen, och fick stora doser av askorbinsyra (C-vitamin) och andra vitaminer. Ytterligare 61 patienter med andra typer av cancer fick samma mängder vitaminer, medan 31 patienter inte fick några vitamintillskott och tjänade som kontrollgrupp. Kontrollgruppen levde i genomsnitt 5,7 månader. De övriga, 80 procent av patienterna med cancer i bröst, äggstockar, livmoder eller livmoderhalsen hade en genomsnittlig överlevnadstid på 122 månader; patienter med andra former av cancer levde i genomsnitt 72 månader. Det innebär en 13 och 21 gånger förlängd livstid hos dem som fick behandling med vitaminer.

4. Folsyra

Studier har visat att folsyra, även känd som folat eller vitamin B9, hjälper till att skydda mot livmoderhalscancer och är nödvändigt för bildandet av arvsmassa – DNA och RNA. Det finns i rödbetor, kål, mörkgröna bladgrönsaker, ägg och citrusfrukter. Det finns också i de flesta fisksorter och i fullkornsprodukter som bröd, råris och fullkornsgryn.

5. E-vitamin

Förutom att skydda mot tarmcancer så fungerar E-vitamin som en kraftfull antioxidant som reducerar skadorna av föroreningar i cellerna. Det finns i ägg, vetegroddar, lever, oraffinerade vegetabiliska oljor, och mörkgröna grönsaker.

Ägg innehåller både folsyra och E-vitamin.

Artikeln publicerades ursprungligen på www.Care2.com.

Feedback

Svenska Epoch Times

Publisher
Vasilios Zoupounidis
Politisk chefredaktör
Daniel Sundqvist
Opinionschef
Lotta Gröning
Sportchef
Jonas Arnesen
Kulturchef
Einar Askestad

Svenska Epoch Times AB
DN-skrapan
Rålambsvägen 17
112 59 Stockholm

Epoch Times är en unik röst bland svenska medier. Vi är fristående och samtidigt en del av det stora globala medienätverket Epoch Media Group. Vi finns i 36 länder på 23 språk och är det snabbast växande nätverket av oberoende nyhetsmedier i världen. Svenska Epoch Times grundades år 2006 som webbtidning.

Epoch Times är en heltäckande nyhetstidning med främst riksnyheter och internationella nyheter.

Vi vill rapportera de viktiga händelserna i vår tid, inte för att de är sensationella utan för att de har betydelse i ett långsiktigt perspektiv.

Vi vill upprätthålla universella mänskliga värden, rättigheter och friheter i det vi publicerar. Svenska Epoch Times är medlem i Tidningsutgivarna (TU).

© Svenska Epoch Times AB 2025