Dansprofessor ser arbetet bakom Shen Yun
Dansprofessor Norma Fisher-Stitt tyckte att Shen Yuns framträdande i Toronto fredagen den 14:e januari var enastående. (Foto: Epoch Times)


Många som såg Shen Yun Performing Arts på fredagen var imponerade när de lämnade Sony Centre for the Performing Arts, men dansprofessorn Norma Fisher-Stitts tränade öga såg mer än de klara färgerna och den vackra dansen.

– De är alla verkligen mycket välutbildade, mycket bra och de är fantastiska på scenen. De är enastående, sade hon i pausen.

– Det är otroligt bra, tyckte Fisher-Stitt om föreställningen och dansarna.

Varje år har New York-baserade Shen Yun Performing Arts ett helt nytt program med klassisk kinesisk dans och musik på sin världsturné.

Klassisk kinesisk dans omfattar hård träning i fysisk hållning, artistiskt uttryck, unika positioner och olika tekniska rörelser som inkluderar mycket svåra tekniker som hopp, volter och snurrar.

Förutom den fysiska tekniken finns det i klassisk kinesisk dans en betoning på att utveckla det inre hos dansaren, inspirerat av den höga moralen som är kärnan i traditionell kinesisk kultur.

Fisher-Stitt tänkte på dansarnas förmåga att synkronisera sig och menade att det är ett tecken på att de har tränat väldigt mycket.

– Kärnsammanhållningen är vacker och det är tydligt att de verkligen tycker om det de gör och det är det som är viktigt, glädjen i dansen.

Fisher-Stitt sade att det inte bara var deras leenden som bidrog till glädjen.

– På något vis är det som att man får en glimt av själen. Man kan inte bara klistra på ett leende, det måste komma från insidan och det kan man se.

Efter sin examen vid Canada’s National Ballet School, dansade Fisher-Stitt med National Ballet of Canada i fyra år innan hon kom till York University.

Under många år lärde hon ut dansteknik, men hon har även forskat inom dansens historia och utveckling och har skrivit om historien bakom Kanadas nationella balettskola.

Efter ett antal olika positioner vid York University är hon numer professor i dans vid universitetet och även vice-ordförande för Academic Learning Initiatives vid York University.

Fisher-Stitt sade att den sammanhållningen som dansarna uppnår förstärker insatsen i varje dans.

– Man måste verkligen vara medveten om alla andra runtomkring… helheten blir mycket större än summan av alla individer och det är mycket spännade för artisten när det fungerar på det sättet. Man får en känsla av att det finns mer än bara du själv.

– Så det är en mycket spännande känsla, även för publiken, det är väldigt effektivt, verkligen ett kraftfullt redskap.

För ytterligare information, se ShenYunPerformingArts.org

Epoch Times är mediapartner till Shen Yun Performing Arts

Översatt från engelska: http://www.theepochtimes.com/n2/content/view/49347/