Chen Guangcheng dömd till hårt fängelsestraff
Rättegången mot Chen Guangcheng har kantats av anklagelser mot kommunistregimen för olika former av övergrepp. (Foto: Epoch Times)


Chen Guangcheng, den blinde människorättsaktivist som ET rapporterat om, dömdes till fyra år och tre månaders fängelse för att ha skadat allmän egendom och stört trafiken under en protest i hans hemby Dongshigu, meddelar nyhetsbyrån Reuters.

Hans fru Yuan Weijing uttryckte bestörtning över den mycket hårda domen. Även om hon trodde att han skulle dömas, trots att han, enligt henne, är oskyldig, så hade hon inte väntat sig en så hård dom.

Många ser det här som ett budskap från kommunistregimen till den rörelse av ”rättighetsförsvarare”, ofta jurister, som på senare tid väckt en hel del uppmärksamhet både inom och utanför Kina genom att försöka främja mänskliga rättigheter genom att driva olika fall och kampanjer som sätter strålkastarljuset på orättvisor i dagens Kina. Det har gällt allt från hepatitsmittade som diskrimineras till oljeinvesterare som berövats sina tillgångar. 

Chen Guangchengs advokater var inte närvarande vid rättegången, då de gripits, anklagade för stöld, i vad som bedömts som en ren taktikmanöver av regimen. En av dem, Xu Zhiyong, sade att rättegångsförfarandet var absurt, kallade domen ”oacceptabel” och meddelade att den kommer att överklagas.

Hela rättegången har kantats av anklagelser om övergrepp från regimen. Bland annat ska personer som stöder Chen ha misshandlats av poliser och regimtrogna våldsmän, och flera andra framstående aktivister som uttalat sitt stöd för Chen har satts i husarrest eller deporterats till landsbygden.  

http://www.theepochtimes.com/news/6-8-24/45265.html

http://www.theepochtimes.com/news/6-8-24/45261.html