Charles Taylors dom sänder tydligt budskap
Ordföranden i Sierra Leones förening för amputerade, Alhaji Jusu Jarka, utanför specialdomstolen i Freetown den 26 april 2012. (Foto: Issouf Sanogo / AFP / Gettyimages)


Charles Taylor, den beryktade före detta ledaren i Liberia, dömdes för 11 fall av medhjälp till krigsförbrytelser och brott mot mänskligheten under inbördeskriget i Sierra Leone, vilket gör den tidigare makthavaren till den förste statschef som dömts av en internationell domstol sedan Nürnbergrättegångarna efter andra världskriget.

Det tog nästan fyra år att höra 115 vittnen och undersöka 1 522 bevis, i många fall ohyggliga, som beskriver de illdåd begångna av de rebellgrupper som Taylor stödde, bland annat stympning av civila, och barnsoldater så unga som 8 år som drogades för att göra dem okänsliga för våldet.

Domen tog ungefär två timmar att läsa upp på torsdagen i den FN-stödda rättssalen i specialdomstolen för Sierra Leone, som av säkerhetsskäl ligger i Haag.

FN:s chef för mänskliga rättigheter, Navi Pillay, beskrev domen som en ”viktig milstolpe i utvecklingen av internationell rättvisa.”

”Som tidigare president, som en gång utövade ett enormt inflytande i ett grannland där tiotusentals människor dödades, lemlästades, våldtogs, rånades och upprepade gånger fördrevs åratal i sträck, har gripits, rannsakats genom ett rättvist och grundligt internationellt förfarande, och har nu dömts för mycket allvarliga brott”, sade hon i ett uttalande.

I ett budskap till andra diktatorer varnade hon dem för att den tid då de kunde dra sig tillbaka i lyx efter en karriär av massmord, är över.

”Få saker är mer motbjudande än att se människor med så mycket blod på sina händer, leva på stulna pengar utan att deras offer har några utsikter att få se rättvisa skipas,” tillade Pillay.

Några månader efter att en arresteringsorder för Taylor utfärdats i juni 2003, avgick han som Liberias president och gick i exil i Nigeria. Anklagelserna mot honom avser specifikt perioden november 1996 till januari 2002, under vilken han hade överinseende över en ren terrorkampanj mot civila i Sierra Leone.

Människorättsgrupper lovordade domen, eftersom den sände rätt budskap, att ingen statschef är immun mot åtal.

”Mäktiga ledare som Charles Taylor har alltför länge levt bekvämt ovanför lagen”, säger Elise Keppler, det höga internationella rättsrådet vid Human Rights Watch. ”Taylors dom sänder ett budskap till dem vid makten att de kan ställas till svars för allvarliga brott.”

Taylor är det första statsöverhuvud som framgångsrikt dömts för krigsförbrytelser av en internationell domstol, men han kan följas av andra. Elfenbenskusten ex-president Laurent Gbagbo står för närvarande inför rätta, och Sudans sittande president Omar al-Bashir har åtalats, men inte gripits.

Två andra mäktiga män, Jugoslaviens Slobodan Milosevic och Libyens Muammar Gaddafi dog under något skede av internationella processer mot dem.

Brima Abdulai Sheriff, chef för Amnesty Internationals Sierra Leone-division, sade att domen ”sänder ett viktigt budskap till högt uppsatta statstjänstemän” att de kommer att få rättmätiga straff för begångna brott.

Den 64-årige krigsherren med studier i USA bakom sig, tog över Liberia 1990 efter att ha fått utbildning under Gaddafi i Libyen. Under det följande decenniet stred rebellgrupper som sponsrades av Taylor – Revolutionary United Front (RUF) och Armed Forces Revolutionary Council (AFRC) – med Sierra Leones regeringen, och lämnade så många som 50 000 döda och 2,5 miljoner fördrivna efter sig.

Taylor tog makten och nådde presidentposten 1997 med sin ökända kampanjslogan: ”Han dödade min mamma, han dödade min pappa, men jag röstar på honom ändå.”

”Barn togs från sina familjer och användes inte bara för strid, utan också för att begå brott mot sina landsmän i Sierra Leone. Detta fråntog dessa barn deras barndom, och domarna har skickat ett tydligt budskap om att detta aldrig kommer att tolereras” sade specialdomstolens åklagare Brenda Hollis i ett uttalande.

Bland brotten nämnde domstolen gruvdrift för diamanter som exporterades till västerländska företag för att betala för vapen.

Domstolen fann att diamanter från gruvdrift i både Liberia och Sierra Leone var den primära inkomstkällan för de RUF:s rebeller, vilka påstås ha gett diamanterna till Taylors regering i utbyte mot vapen och förnödenheter.

Enligt domen gav Taylor ”bestående och betydande” stöd till RUF under dess bisarra och makabra angrepp ”Operation inte ett levande ting” mot Freetown, Sierra Leones huvudstad, och andra delar av landet, är man fick bevittna offentliga avrättningar, lemlästning, människor som brändes i sina hem, och andra grymheter.

Taylor anklagades också för att ha befallt rebellerna att begå krigsförbrytelser, men åtalet kunde inte hitta tillräckliga bevis för att han varit direkt ansvarig för dessa grymheter. Han har hävdat att han är oskyldig.

Det finns ännu ingen indikation på om Taylor kommer att överklaga domen. Domen väntas i en separat förhandling.

Översatt från engelska