Carola Wetterholm om mors dag: Mammor borde ha högre status
Carola Wetterholm tycker att en Hawaii-resa vore den bästa mors dag-presenten. (Foto: Privat)


Ett… två… tre… fyra… fem… sex… sju… åtta… nio barn. Då är allt som det ska. Carola Wetterholms radar är inställd på nio. Hon tycker det är lättare att ta hand om nio barn än fem. Är det bara fem blir hon orolig, det är några som saknas.

– Simultanförmågan är grym! Logistiken har jag också utvecklat ganska bra, säger hon.

Uppsalabon Carola Wetterholm älskar att vara mamma. Att det skulle bli så många barn var inte något hon direkt drömt om, men när hon väl fått två ville hon gärna ha en tredje, och den tredje blev tvillingar.

– Då dubblerade man alltihop, och det kändes bara så jättekul. Vi sprängde gränser redan där, säger hon.

Petra Krantz Lindgrens bästa råd till föräldrar

Mellan åren 2003 och 2011 fick Carola barn varannat år, och till slut var de nio. Familjen Wetterholm har medverkat i tv-serien ”Familjen annorlunda” som dokumenterade stora familjer. Det var när Carola fortfarande levde tillsammans med barnens pappa.

Mammans superförmågor

Idag navigerar hon mellan gymnastikavslutning och fest på förskola. Hon har sex skolbarn i tre olika skolor, med tillhörande skolresor och sjuklingar, hon handlar mat och fixar allt som hör till att ha ett hem, och studerar samtidigt på folkhögskola. Logistik på hög nivå. Ibland får hon lägga in en mormor eller en syster i pusslet, men det löser sig alltid, säger hon.

Carola Wetterholm med sina nio barn. (Foto: Privat)

Carola Wetterholm med sina nio barn. (Foto: Privat)

Andra superförmågor hon utvecklat är konfliktlösning, att göra saker snabbt och att stänga av sina öron.

Mamman borde ha högre status i samhället, menar Carola.

Att uppfostra barn är det viktigaste man kan göra i livet, för såväl samhället som för ungarna, för välfärden och allt möjligt, säger hon. Det är ju nästa generation man ska fostra.

Hemmalivet ett tufft jobb

Hon tror att många barn hade behövt en förälder hemma på heltid. Det märks på att samhället har blivit hårdare och tuffare.

– Det är trist att det ska framställas som en kvinnofälla att vara hemmamamma. Någonstans borde det ses som något positivt istället för något som man till varje pris ska få bort.

Själv har hon varit hemma med barnen i många år.

Nyligen hade hon översvämning i tvättstugan, så hon har varit utan tvättstuga i nästan sju månader. Det har fått henne att tänka på 30- och 40-talens hemmafruar. Ofta framställs hemmafrulivet som lugnt och skönt, men de jobbade från morgon till kväll.

Linda Hammarberg – Familj på äventyr: Saker man lär av fyra år på havet

De tvättade och diskade och det var mycket tunga hushållsarbeten. Bära tvätt, lyfta den blöt ur tvättmaskinen och lägga den i en separat centrifug. Gå och köpa is hos handlarn och lägga in i kylskåpet för att kyla maten.

– Jag är imponerad av tidigare generationers mammor, säger Carola.

Hennes egen mamma är hennes förebild på många sätt, säger hon. De bor nära varandra och hon kommer ofta och hjälper till med barnen. Det är henne Carola vänder sig till när det är något. På mors dag på söndag åker en del av barnen hem till pappa, och resten tar Carola Wetterholm med sig för att uppvakta mormor lite.

Hela barnaskaran, från vänster till höger: Patricia, Jamie, Lovelia, Novalie, tvillingarna Corrinda och Robert, Jordan, Janelle och Trixie. Äldsta dottern Janelle är 22 år och har flyttat hemifrån. (Foto: Privat)

Hela barnaskaran, från vänster till höger: Patricia, Jamie, Lovelia, Novalie, tvillingarna Corrinda och Robert, Jordan, Janelle och Trixie. Äldsta dottern Janelle är 22 år och har flyttat hemifrån. (Foto: Privat)

Kina backar från löftet att hjälpa åldrande ensambarnsföräldrar