Bönder i Kina säger nej till OS
Reportrar utan gränser startade sin "Peking 2008-kampanj" med den olympiska symbolen handfängslad för att påminna om det kinesiska kommunistpartiets natur. (www.rsf.org)


Efter att ha hört om hur man avlägsnar inre organ från levande Falun Gong-utövare och hur barn används som slavar i tegelstensfabriker i Shanxi har bönder som förlorat sin mark till regeringen sagt till Epoch Times att de sett det kinesiska kommunistpartiets (KKP) sanna ansikte. Bönderna tycker inte att de olympiska spelen i Peking betyder någonting när det inte finns några grundläggande mänskliga rättigheter i landet.

Wang Guilin, representant för de bönder som förlorat sin mark till regeringen i staden Fujin i Heilongjiangprovinsen säger att KKP bara vill försköna sin image genom att hålla de olympiska spelen. Det är många i Kina som inte har råd med mat, att gå i skola, eller träffa läkare. Istället för att lösa de här grundläggande problemen säger partiet till det internationella samfundet att det nu är den bästa tiden för mänskliga rättigheter i Kinas historia. ”Regeringen använder så mycket skattepengar för att träna proffesionella idrottsmän för att vinna guldmedaljer istället för att ge skattebetalarna mänskliga rättigheter. Hur kan en guldmedalj betyda någonting?” Över 7000 bönder skrev på onlinepetitionen för att stödja ‘Vi vill ha mänskliga rättigheter inte olympiska spel’.

En bonde sade:

– Att hålla olympiska spel är meningslöst. Det finns inga mänskliga rättigheter här. KKP behandlar oss inte som mänskliga varelser, varför ska vi ha olympiska spel? Sluta slösa bort våra pengar!

– Det är väldigt svårt för en bonde att tjäna tillräckligt för att överleva. Det finns ingen säkerhet, regeringen beslagtar godtyckligt vår mark när de ser att det är en bra egendom. De kunde inte bry sig mindre om oss. När de gavs de olympiska spelen lovade regeringen förbättrade mänskliga rättigheter. De ljög, sade en annan bonde.

Många bönder sade att under KKP:s styre klarar inte människor att leva på sin inkomst och de tillåts inte klaga. Om någon klagar på kommunistpartiet så anklagas man för att ha dåliga politiska motiv och arresteras.

Vaknade upp efter att ha läst Nio kommentarer om kommunistpartiet

En del av bönderna förklarade att de hade fått en klarare förståelse av partiet efter att ha läst Nio kommentarer om kommunistpartiet. De sade att de lärt sig hur man kan bryta igenom KKP:s internetblockad och kunde därigenom komma åt utländska hemsidor. De blev chockade efter att ha fått vetskap om hur Falun Gong-utövares organ avlägsnades medan de fortfarande var vid liv i staden Shengyang. De berättade om hur grymma de lokala poliserna varit när de arresterade Falun Gong-utövare och sade att de var övertygade om att KKP kunde göra något så brutalt.

Bönderna sade att de inte trodde att något sjukhus skulle våga ta organ i en så stor skala om de inte hade regeringens tillåtelse. De sade att KKP var väldigt brutala mot Falun Gong-utövare som följer sanning, godhet och tålamod. Detta betyder att de är rädda för Falun Gong. Händelsen där regeringen i hemlighet tillät tegelstensfabriker i Shanxi att använda barnslavar gjorde att bönderna såg KKP:s inhumana natur.

Bakgrund om bönder som förlorat sin mark

För tolv år sedan kom en investerare vid namn Zhang Zhende från Sydkorea till staden Fujin och pratade med de lokala myndigheterna om att förskingra stora belopp från staten. Zhang och de lokala myndigheterna beslagtog då olagligt 95 000 tunnland mark från över 40 000 bönder i 63 byar för att ”Hjälpa till att utveckla området.” När bönderna protesterade samarbetade staden Fujins allmänna säkerhetsbyrå med kriminella organisationer för att bränna ner bybornas hus och skolor samt skjuta på och skada många bybor. Bönderna tvingades senare att lämna ifrån sig sitt land. Senare beslagtog myndigheterna 200 000 tunnland mark med ursäkten att de skulle bygga ut vattensystemen. Bönderna fick ingen kompensation.

För att försöka få tillbaka sin mark har bybor de senaste tolv åren begett sig till centralregeringen för att vädja. Centralregeringen har då svarat med att brutalt förtrycka bönderna och tvingat dem att betala för att de kämpar för sina rättigheter.

Översatt från artikel på engelska.