Blåmes slåss mot havsörn när Sveriges nationalfågel utses
Blåmes aspirant på den inofficiella titeln Sveriges nationalfågel. Foto: Andreas Trepte, photo-natur.de.


Den allmänna omröstningen om vilken fågel som ska bli Sveriges inofficiella nationalfågel stängde i måndags. På Falsterbo Bird Show på fredag avslöjas vinnaren. De kandidater som finns kvar i sista omgången är domherre, blåmes, havsörn, skata, koltrast, korp, sädesärla, talgoxe, rödhake och bofink.

Sveriges Ornitologiska Förening (SOF) anordnade omröstningen som pågått under året. Anders Wirdheim, informationsansvarig på SOF, är mycket nöjd med deltagandet i omröstningen:

— Det är mycket, mycket bättre än vad vi vågat hoppas på. Det visar att det här med fåglar engagerar.

Efter fyra omgångar av röstningar har 40 kandidater blivit tio. Totalt har 75 000 personer medverkat i framtagandet av Sveriges nationalfågel. Wirdheim tar koltrasten som exempel på hur fåglar kan spela på våra känslor.

— En koltrast som sitter och sjunger en vårvinterdag inger hopp om vår, säger han.

I föreningen tyckte man att det var dags att Sverige utser en nationalfågel. Många länder omkring oss har en sådan inofficiellt, även om de inte är lika kända som USA:s vithövdade havsörn. Guatemalas quetzal har till och med gett namn åt landets valuta. Sedan Dagens Nyheter 1962 utlyste en omröstning, som var ganska begränsad, har koltrasten använts som vår nationalfågel. Årets omröstning har visat på ett stort engagemang med jämn spridning över länen.

Wirdheim berättar att föreningen kommer att använda Sveriges nationalfågel som en svensk symbol i många sammanhang för att öka engagemanget för fågelvård och naturskydd.

Han tror dock inte att vi kommer att få nationalfågeln som svensk valuta, så som i Guatemala.