Bilderberggruppen håller möte i Turkiet - under sedvanlig sekretess
Säkerhet kring Bilderbergmötet i Istanbul, Turkiet. (Foto: InfoCon.ro/Paul Dorneanu)


I helgen håller mytomspunna Bilderberggruppen ett möte på Ritz Carlton Hotel i Istanbul, Turkiet. Svenska deltagare är utrikesminister Carl Bildt och Investors ordförande Jacob Wallenberg.

Bilderberggruppen har på senare år fått mycket kritik för sitt hemlighetsmakeri kring mötena, då de omgärdas av stor sekretess och ett omfattande polisiärt säkerhetspådrag. Detta fick journalisten Alex Jones erfara förra året då han blev stoppad och kvarhållen av polis när han var utanför gruppens konferens i Toronto, Kanada.

Inte mycket av det som diskuteras på mötena kommer ut i media och når inte allmänheten – fast företrädare för allmänheten är med. Orsaken till detta kan ligga i det som David Rockefeller lär ha sagt under Bilderbergkonferensen i Baden-Baden 1991:

”Vi är tacksamma mot Washington Post, New York Times, tidskriften Time och andra framstående publikationer, vilkas direktörer har deltagit i våra möten och respekterat sitt löfte i nästan 40 år om diskretion… Det hade varit omöjligt för oss att utveckla vår plan för världen, om vi hade blivit utsatta för publicitetens ljus under dessa år. Men världen är nu mer sofistikerad och förberedd att marschera i riktning mot världsregering. En intellektuell elits och världsbankers övernationella suveränitet är att föredra framför det nationella självbestämmande som tillämpats i gångna århundraden.”

Under helgens möte kommer fokus att ligga på energifrågor. Enligt vad Carl Bildt skriver på sin blogg skall man även diskutera Turkiet och dess roll inom EU. DN skrev den 1 juni en artikel om mötet där hemlighetsmakeriet kritiserades och gruppen framställdes som konspiratorisk. Men Bildt tillbakavisar påståendet då han menar att artikeln ”utgår från gamla uppgifter” och att det ”finns ett pressmeddelande om vilka som deltar i konferensen som man tydligen missat”.

Bilderberggruppen hade sitt allra första möte 1954 i Hotel de Bilderberg i Oosterbeek i Nederländerna. I Sverige hade man sitt senaste möte i Stenungsund år 2001.

Andra svenska deltagare som figurerat i mötena under årens lopp är bland annat Percy Barnevik, Mona Sahlin, Herbert Tingsten, Olof Palme, Anna Lind och Ines Uusmann. Även Fredrik Reinfeldt var inbjuden några månader innan han valdes till statsminister. På mötena brukar cirka 100-120 medlemmar och gäster delta, såsom ledande industrimän, mediamoguler och politiker och höga tjänstemän.

Jonesreport.com har publicerat en artikel om mötet och en lista på årets deltagare vilka omfattar bland annat James D. Wolfensohn, David Rockefeller och Henry Kissinger. De två sistnämnda har flitigt figurerat i tidigare Bilderbergmöten.

Vad som är klart är att man med säkerhet inte går ut till allmänheten eller media om vad som diskuteras under mötena. Någon agenda för Bilderbergmötena offentliggörs inte heller. Detta är ganska förvånansvärt med tanke på att medlemmarna består av de mest inflytelserika personerna i världen som till exempel chefer från Världsbanken, Federal Reserve, ordföranden för företag som Coca Cola, British Petroleum, Chase Manhattan Bank, Microsoft och American Express, europeiska premiärministrar, amerikanska senatorer och kongressmedlemmar och chefredaktörer för ledande tidningar. Enligt den officiella förklaringen handlar det om ett informellt utbyte av erfarenheter.

Faktum är att det var under dessa möten som man för deltagarna lade fram idén om en europeisk gemensam marknad som senare skulle bli EU, något som Bilderbergmedlemmen George McGhee själv uppgett.

Man kan undra varför media rapporterar om G8-mötena och vad som diskuteras där men inte någonting om Bilderberggruppens möten. Låt oss säga att 120 filmstjärnor skulle träffas i hemlighet bakom stängda dörrar under tre dagar omgivna med rigorös polisbevakning. Säkerligen skulle media vilja rapportera om vad som sker där. Men när 120 av världens mest inflytelserikaste personer såsom europeiska statsöverhuvuden och höga tjänstemän från Vita Huset träffas för att diskutera i hemlighet, ja då finns det inget som helst intresse att rapportera om det. Kan det ha att göra med att chefredaktörer för de
stora tidningarna och ägare till mediaföretag själva är medlemmar i Bilderberg eller har någon form av koppling till dess grupp?


Mötet hålls på Ritz Carlton Hotel i Istanbul. (Foto: jonesreport.com)

Mötet hålls på Ritz Carlton Hotel i Istanbul. (Foto: jonesreport.com)