Butiker, kontor, järnvägsstationer och flygplatser har en sak gemensamt. Det doftar nygräddad kanelbulle – året om. Sedan Kanelbullens dag instiftades 1999 har den lilla snurran blivit än mer populär. Räcker det nu?
En period alldeles i slutet på 1990-talet fick jag i uppdrag av en reklambyrå att skriva en introduktion för de nyanställda på försäkringsbolaget Skandia. I veckor vallades jag runt på det stora försäkringsbolagets avdelningar för att få grepp om företaget, och en dag fick jag besöka den nya konferensanläggningen i Vaxholm.
Den som guidade mig runt förklarade att man hade en mycket speciell ventilationsanläggning i byggnaden. Den gjorde det möjligt att blåsa in olika dofter i rummen. Var det en grupp som samlats för kreativt utbyte av idéer sprutade man in citrondoft, var det en grupp som skulle genomföra hårda förhandlingar sprutade man in doften av nybakade kanelbullar; det ansågs bidra till en stämning av fridfull harmoni och eftertänksamhet.