Amnesty uppmanar EU att agera mot Ungerns flyktinghantering
Flyktingar i den kroatiska byn Barajnsko Petrovo Selo vid ungerska gränsen möts av beväpnad ungersk militär med bepansrade fordon, 4 oktober 2015. (Foto: Elvis Barukcic/AFP/Getty Images)


Taggtrådsstängsel och gränskontroller med bevittnat övervåld mot flyktingar, får Amnesty att uppmana EU att agera mot Ungern.

Stängslet, som snart stänger hela gränsen mot Serbien och Kroatien, har kostat tre gånger så mycket som ett års mottagande av asylsökande i Ungern, skriver Amnesty i en rapport.

– I praktiken håller Ungern på att omvandlas till ett land utan skydd för flyktingar, säger John Dalhuisen chef för Amnestys avdelning för Europa och Centralasien.

Han tillägger att Ungern visar likgiltighet för mänskliga rättigheter och behovet av samarbete med EU och Balkanländerna.

Enligt vittnen används övervåld mot flyktingar. Ungern har antagit nya lagar som tillåter en hård hantering, med poliser som skjuter med tårgas och gummikulor.

– Mottagningen av flyktingar som söker asyl och själva asylproceduren är helt oacceptabla, säger Madelaine Seidlitz, flyktingjurist vid svenska Amnesty.

Vid EU-ministrarnas toppmöte i Luxemberg på torsdagen uppmanar Amnesty EU att ställa Ungern till svars.