Amerikansk officer tros ha spionerat för Kina och Taiwan
Amerikanska flottan hedrar minnet av Pearl Harbor den 23 februari. En officer i den amerikanska flottan och som ursprungligen kommer från Taiwan, anklagas för spioneri åt Kina och Taiwan. (Foto: Amerikanska marinen/Lance Cpl. Alvin Pujols)


En officer i den amerikanska flottan, som flugit några av USA:s mest hemliga flygplan och deltagit i flottans kärnvapenutbildning, anklagas för spioneri för Kina och Taiwans räkning.

Örlogskapten Edward Chieh-Liang Lin som emigrerade till USA från Taiwan, befinner sig nu i amerikanska flottans arrest i Virginia, enligt US Naval Institute News, (USNI).

Det rapporteras att Lin tjänstgjort som ”kärnvapenutbildad flottist” och som ”signalspaningsexpert på marinens känsliga övervakningsplan EP-3E Aries II”.

Lin är anklagad för två fall av spionage, tre fall av försök till spionage, fem fall av spridande av försvarsinformation, äktenskapsbrott (vilket strider mot amerikanska militärlagar), ett fall av brott mot allmän order och ett fall av besök hos prostituerade.

Anklagelseakten är kraftigt censurerad, och detaljerna i fallet knapphändiga, men USNI News har fått mer information om fallet från anonyma källor och militära rapporter.

En anonym amerikansk tjänsteman med insyn i fallet sade att Lin sägs ha läckt hemlig militär information både till Taiwan och Kina.

Mer information bör komma när rättegången inleds. USNI News konstaterar att det inte är helt ovanligt att USA:s allierade, som Taiwan och Israel, spionerar på USA, men det är ovanligt att en person spionerar åt två länder – särskilt två länder som Kina och Taiwan som inte direkt är överens.

Nyheten om spioneriaffären blev nyligen känd, men Lin lär redan ha suttit frihetsberövad i närmare åtta månader i väntan på rättegång. De förberedande militära förhören hölls den 8 april.

Fallet sägs klassas som brott mot rikets säkerhet, och USNI News konstaterar att sådana fall involverar fler regler än i vanlig krigsrätt på grund av bevisens känsliga natur.

Lins fall ligger för närvarande hos den amerikanska flottans befälhavare amiral Phil Davidson, som kommer bestämma om fallet ska gå till krigsrätt.

GRANSKNING: Kinas internationella stöldindustri

Misstänkt kopia av amerikanskt militärplan syns på kinesiskt flygfält