Almedalsveckan har börjat
Almedalen. (Foto: Region Gotland)


Söndagen den 3 juli börjar den årliga Almedalsveckan i Visby på Gotland. Årets Almedalsvecka slår rekord med nästan 1450 godkända programpunkter. De politiska talen som hålls under veckan i Almedalen har utvecklats till att bli Sveriges största politiska mötesplats.

Riksdagspartierna har som vanligt varsin dag, och först ut på söndagen är Miljöpartiet med sina två nyvalda språkrör Gustav Fridolin och Åsa Romson. Partiets hjärtefrågor, klimat och miljö, är också den hetaste frågan under 2011.

På måndag följer Moderaterna med Fredrik Reinfeldt som talare. Tisdagens talare är Vänsterpartiets Lars Ohly. På onsdag är det Folkpartiets och Jan Björklunds tur att tala i Almedalen.

På torsdag står det i programmet att Maud Olofsson ska komma och att hon ska följas av Socialdemokraternas nyvalde ledare Håkan Juholt på fredag. På lördag kommer Kristdemokraternas Göran Hägglund.

Drygt 700 arrangörer kommer att finnas på plats. Mitt i veckan är det flest aktiviteter på Folkpartiets dag, onsdagen, då 367 evenemang har planerats in. Minst evenemang är det den sista dagen, söndagen den 10 juli, Sverigedemokraternas dag, med tre anmälda evenemang.

Almedalsveckan hade sitt startskott 1968, då Olof Palme talade inför några hundra åhörare från ett lastbilsflak nära den välkända parken. Fortfarande finns tillgängligheten och öppenheten där bland politikerna under Almedalsveckan, vilket lär vara unikt inte bara för Sverige utan även för övriga världen.