Allt fler kineser lämnar partiet
Två volontärer från Tuidangcentret i Flushing, New York, pratar om det kinesiska kommunistpartiet med en kinesisk man. (Foto: Susanne Willgren, Epoch Times Sverige)


Krisen i den kinesiska regimen visar sig även i den globala Tuidangrörelsen, som hjälper kineser att lämna det kinesiska kommunistpartiet. De senaste åren har man sett märkbara förändringar bland den kinesiska befolkningen i Flushing i New York.

Tuidang, som betyder ”lämna partiet”, startades för att göra det möjligt för medlemmar i det kinesiska kommunistpartiet och dess underorganisationer att avsäga sig medlemskapet. I Kina förlorar man jobbet och blir utsatt för andra trakasserier om man avsäger sig sitt medlemsskap. Därför skyddar Tuidangs servicecentran de avhoppades identiteter samtidigt som de hjälper dem att göra sitt ställningstagande.

Dominik jobbar heltid som volontär för Tuidang i Sydney, Australien, och är i New York på besök. Idag har han stått vid Tuidangcentrets bord bredvid järnvägen i Flushing sedan klockan sju på morgonen. På fyra timmar har han hjälpt 58 personer att officiellt lämna partiet.

Han var här som volontär i ett par månader under 2010, och märker en stor skillnad idag.

– Det är mycket lättare jämfört med för två år sedan. Många fler människor hoppar mycket lättare av partiet.

Utöver Tuidangcentrets kontor finns idag sex stycken informationsbord i Flushing, där det bor många kineser. Man började med ett bord utanför biblioteket på Main Street, men efter den kinesiska regimens attacker mot volontärerna 2008, som Epoch Times har rapporterat om, bestämde man sig för att sätta upp ytterligare fem bord i området.

Det var strax före OS i Peking som den kinesiska ambassaden organiserade en mobb mot Tuidangcentret i Flushing.


Dominik från Australien hade bråttom tillbaka till Tuidangcentret med namnlistor, men hann berätta lite om sitt arbete för Epoch Times i farten. (Foto: Veronica Örfelth, Epoch Times Sverige)

Dominik från Australien hade bråttom tillbaka till Tuidangcentret med namnlistor, men hann berätta lite om sitt arbete för Epoch Times i farten. (Foto: Veronica Örfelth, Epoch Times Sverige)

– Människorna här är inte rädda. Både unga och äldre volontärer arbetar osjälviskt och outtröttligt, och dedikerar hela sina liv åt Tuidang, berättar Dominik.

Utöver att driva centran för Tuidang ringer volontärer till Kina och ger information till kineser, och hjälper sedan de som vill att hoppa av partiet.

– Den stora strömmen med avhopp inne i Kina ger märkbart mer bränsle till våra centra. Även kommunistpartiets militärer och poliser hoppar av, så Tuidangs verkan är uppenbar.

Enligt Tuidangs hemsida har 116 266 683 kineser tagit avstånd från kommunistpartiet sedan i slutet av 2004, då Epoch Times artikelserie ”Nio kommentarer om kommunistpartiet” publicerades, och gav upphov till avhoppen.

Artikelserien beskriver ingående det kinesiska kommunistpartiets brott genom historien och finns att läsa gratis på nätet och i bokform.