Akutkompis med känsla för stil
Yrkesbloggande Eleonore Nygårds i Halmstad sätter en ära i att svara snabbt på de frågor hon får till modebloggen Ytligheter. (Foton: Epoch Times/Hans Bengtsson)


Sveriges första yrkesbloggare, det kan Eleonore Nygårds i Halmstad kalla sig. Med sin blogg ”Ytligheter” har hon skaffat sig en trogen och växande skara läsare. Hon har fått anställning hos ett mediaföretag för att sköta bloggen, eftersom det ser den som en möjlighet att locka till sig fler läsare.

Eleonore Nygårds är 24 år och kallar sig läsarnas ”akutkompis”, som finns till hands med ett gott råd, till exempel  när de  gör sig fina för att gå ut. Hon får även många frågor om var man kan köpa olika modeprodukter och vad de kostar. Eleonore sätter en ära i att svara snabbt på dessa frågor och andra inlägg på bloggen, vilket kan vara en förklaring till framgången.

Idén till bloggen, som opretentiöst kallas ”Ytligheter – om allt som man nästan inte behöver”, fick Eleonore när hon jobbade med allt annat än lättviktiga saker. Hon var kvalitetsingenjör och granskade tunga dokument på Ringhals kärnkraftverk. Arbetskamraterna var enbart män, företrädesvis i 40-50-årsåldern, vilket innebar att utbudet i fikarummet dominerades av bil- och el-tidningar.

Eleonore var definitivt ensam om att läsa Elle på kaffereasterna och inte hade ”gubbarna”, som hon kärleksfullt kallar dem, lust att prata om mode och klädtrender heller. Eftersom det varit hennes stora intresse så länge hon kan minnas saknade hon väninnor att prata om det med.

– Redan som tvååring kunde jag byta kläder fyra-fem gånger om dagen, har  mamma berättat. 

När så bloggarna slog igenom förra våren kom Eleonore på att hon kunde skapa en egen blogg där hon fick ventilera sitt stora intresse för kläder, stil och mode. Det var enkelt att skaffa ett bloggkonto och hon hade bara skrivit i några dagar när hon märke att det faktiskt fanns folk som gick in och läste vad hon skrev. 

Hon fick  snabbt uppmärksamhet i media och  blev utsedd till sommarbloggare i Aftonbladet förra året och har blivit intervjuad i såväl Damernas Värld och Västnytt som Journalisten och Dagens Industri. 

Lokalmedia Nu, som ger ut gratistidningarna Finnveden Nu och Jönköping Nu, såg möjligheten att genom ett samarbete med Eleonore dra fler läsare till sina tidningar. Jobbet består i att hon är heltidsanställd projektledare för Ytligheter, med ansvar för att upprätthålla och utveckla bloggen, samt varannan vecka skriva krönikor i tidningarna, som ett led i att knyta samman dem med bloggen. I tidningarnas nätversioner finns länkar till hennes blogg och vise versa.

På varsitt bord i den stilrent inredda lägenheten i centrala Halmstad står hennes viktigaste arbetsredskap. I sovrummet har hon datorn, som används för att skriva skriva och publicera bilder i bloggen. I köket står symaskinen, som nyligen tagits i bruk igen. Under uppväxten sydde hon mycket men under studieåren – hon är utbildad informations- och kommunikationsteknologiingenjör, vilket brukar förkortas ICT – fanns inte tid tid för det. Nu sitter hon däremot gärna uppe halva nätterna och syr på sina egna kreationer. En del av dem visar hon på bloggen, så att läsarna kan ge synpunkter.

– En skrev att jag inspirerar henne så mycket, det var kul, säger Eleonore.

Utöver smakråd och kommentarer om vad som händer i modevärlden gör hon egna reportage och tester. Senare samma dag som ET träffade henne begav hon sig till Tylösand för att intervjua en kvinna som masserar folk på stranden.

Hon verkar i en högkommersiell bransch och är medveten om risken att bli betraktad som ”köpt”. För även tillverkare och säljare av olika produkter har uppmärksammat hennes blogg och insett värdet av att synas där. Eleonore är restriktiv med de erbjudanden hon får, men ratar inte allt. Till exempel samarbetar hon med ett väskföretag som ger hennes läsare rabatt på deras produkter. 

Trots sitt stora och mångåriga modeintresse tar hon inte på sig rollen av expert på bloggen. Hon vill se sig som en av läsarna som får möjlighet att testa olika saker som inte alla kommer åt, och sprida det till de andra.

– Det här är egentligen högsta formen av nörderi, säger hon och skrattar men tillägger att det känns bra att ha ingenjörsutbildningen i botten, om det kommer någon som tror att hon ”bara är en liten tjej som sitter och bloggar”.

Och vart bloggandet leder i framtiden har Eleonore Nygårds ingen aning om i dag.
– Jag kör på så länge det är kul och man vet aldrig var man hamnar.

 
Bloggfakta:

Ordet blogg, är en förkortning av det engelska weblog, internetdagbok på svenska.

Den första bloggen anses vara ”Links from the underground” av Justin Hall, 1994. Enligt nätuppslagsverket Wikipedia myntades begreppet weblog 1997 av John Barber. Det uppger också att bloggens publika genombrott i Sverige kom 2004 då PJ Anders Linder på Svenska Dagbladet startade sin ledarblogg. 

På senare år har bloggarna fått en allt större betydelse i samhällsdebatten. Åtskilliga politiker och debattörer sprider sina åsikter genom bloggar och många dags- och kvällstidningar låter  namnkunniga journalister blogga på sina internetversioner. Det är även vanligt att bloggen fungerar som en öppen privat dagbok. 


Som liten lärde sig Eleonore sy av sin farmor och sedan ingenjörsutbildningen avslutades har symaskinen fått ta plats på köksbordet igen.

Som liten lärde sig Eleonore sy av sin farmor och sedan ingenjörsutbildningen avslutades har symaskinen fått ta plats på köksbordet igen.