Har du upplevt den där underbara känslan när restaurangens kombination av mat och dryck skapat något fantastiskt? Då vill du säkert försöka upprepa det själv hemma. Här får du några tips av vår vinexpert på hur du kan tänka för att själv skapa härliga vin- och matmatchningar.
I början av 1900-talet upptäckte den japanske forskaren Kikunae Ikeda en femte grundsmak utöver de tidigare fyra: sötma, sälta, surhet och beska. Han döpte den till umami; utsökt på japanska. Det skulle dröja nästan 100 år innan hans forskningsrön blev etablerad kunskap och accepterades av forskare i västvärlden. Umami är en fyllig, lite köttig smak som är vanlig i soja, svamp, sardeller och lagrad hårdost, och det är en smak som förhöjer andra smaker.
På tungans yta finns papiller, små rosa prickar, som i sig har smaklökar som kan detektera olika smaker. Förmågan att upptäcka beska har varit viktig eftersom den hjälper oss att undvika många sorters gifter som är bittra. Även förmågan att känna sälta är viktig för vår överlevnad.