loadingDet finns några enkla grundregler att hålla sig till för att skapa riktigt bra mat- och vinmatchningar. Foto: Shutterstock
Det finns några enkla grundregler att hålla sig till för att skapa riktigt bra mat- och vinmatchningar. Foto: Shutterstock
Kultur

Vin & Dryck: Tips för att komponera mat och vin i harmoni

Camilla Wahlman

Har du upplevt den där underbara känslan när restaurangens kombination av mat och dryck skapat något fantastiskt? Då vill du säkert försöka upprepa det själv hemma. Här får du några tips av vår vinexpert på hur du kan tänka för att själv skapa härliga vin- och matmatchningar.

I början av 1900-talet upptäckte den japanske forskaren Kikunae Ikeda en femte grundsmak utöver de tidigare fyra: sötma, sälta, surhet och beska. Han döpte den till umami; utsökt på japanska. Det skulle dröja nästan 100 år innan hans forskningsrön blev etablerad kunskap och accepterades av forskare i västvärlden. Umami är en fyllig, lite köttig smak som är vanlig i soja, svamp, sardeller och lagrad hårdost, och det är en smak som förhöjer andra smaker.

På tungans yta finns papiller, små rosa prickar, som i sig har smaklökar som kan detektera olika smaker. Förmågan att upptäcka beska har varit viktig eftersom den hjälper oss att undvika många sorters gifter som är bittra. Även förmågan att känna sälta är viktig för vår överlevnad.

OM: Umamins upptäckare

Kikunae Ikeda arbetade vid Tokyos universitet vid förra sekelskiftet.

1908 upptäckte han ett smakämne som gav fyllig, förstärkt smak och döpte det efter japanskans ord för utsökt till umami.

Det dröjde 100 år innan receptorerna som uppfattar denna femte grundsmak kunde kartläggas och Ikedas upptäckt fick fullt erkännande.

Läs mer

Mest lästa

Rekommenderat

loadingDet finns några enkla grundregler att hålla sig till för att skapa riktigt bra mat- och vinmatchningar. Foto: Shutterstock
Det finns några enkla grundregler att hålla sig till för att skapa riktigt bra mat- och vinmatchningar. Foto: Shutterstock
Kultur

Vin & Dryck: Tips för att komponera mat och vin i harmoni

Camilla Wahlman

Har du upplevt den där underbara känslan när restaurangens kombination av mat och dryck skapat något fantastiskt? Då vill du säkert försöka upprepa det själv hemma. Här får du några tips av vår vinexpert på hur du kan tänka för att själv skapa härliga vin- och matmatchningar.

I början av 1900-talet upptäckte den japanske forskaren Kikunae Ikeda en femte grundsmak utöver de tidigare fyra: sötma, sälta, surhet och beska. Han döpte den till umami; utsökt på japanska. Det skulle dröja nästan 100 år innan hans forskningsrön blev etablerad kunskap och accepterades av forskare i västvärlden. Umami är en fyllig, lite köttig smak som är vanlig i soja, svamp, sardeller och lagrad hårdost, och det är en smak som förhöjer andra smaker.

På tungans yta finns papiller, små rosa prickar, som i sig har smaklökar som kan detektera olika smaker. Förmågan att upptäcka beska har varit viktig eftersom den hjälper oss att undvika många sorters gifter som är bittra. Även förmågan att känna sälta är viktig för vår överlevnad.

OM: Umamins upptäckare

Kikunae Ikeda arbetade vid Tokyos universitet vid förra sekelskiftet.

1908 upptäckte han ett smakämne som gav fyllig, förstärkt smak och döpte det efter japanskans ord för utsökt till umami.

Det dröjde 100 år innan receptorerna som uppfattar denna femte grundsmak kunde kartläggas och Ikedas upptäckt fick fullt erkännande.

Rekommenderat

Svenska Epoch Times

Publisher
Vasilios Zoupounidis
Politisk chefredaktör
Daniel Sundqvist
Opinionschef
Lotta Gröning
Sportchef
Jonas Arnesen
Kulturchef
Einar Askestad (föräldraledig)

Svenska Epoch Times
DN-skrapan
Rålambsvägen 17
112 59 Stockholm

Epoch Times är en unik röst bland svenska medier. Vi är fristående och samtidigt en del av det stora globala medienätverket Epoch Media Group. Vi finns i 36 länder på 23 språk och är det snabbast växande nätverket av oberoende nyhetsmedier i världen. Svenska Epoch Times grundades år 2006 som webbtidning.

Epoch Times är en heltäckande nyhetstidning med främst riksnyheter och internationella nyheter.

Vi vill rapportera de viktiga händelserna i vår tid, inte för att de är sensationella utan för att de har betydelse i ett långsiktigt perspektiv.

Vi vill upprätthålla universella mänskliga värden, rättigheter och friheter i det vi publicerar. Svenska Epoch Times är medlem i Tidningsutgivarna (TU).

© Svenska Epoch Times 2024