Vin & Dryck: Österrikes stolthet med mystisk historia

Världens druvor: Grüner Veltliner

Vingårdar längs floden Donau har funnits i flera århundraden och har ofta anlagts av munkar. Foto: Shutterstock


Grüner Veltliner är Österrikes nationaldruva och ger allt från friska torra viner med vitpeppar i aromen, till simmiga dessertviner. Här har vår vinexpert Camilla Wahlman botaniserat bland viner av druvan Grüner Veltliner, en druva med mystiskt förflutet.


DNA-analyser har skapat stora genombrott i försöken att kartlägga hur olika druvor är släkt med varandra. På 1990-talet lyckades man bland annat visa att den ena ”föräldern” till grüner veltliner är traminer, en druva som också gett upphov till Chenin blanc och Silvaner och som har rötter i staden Tramin i Sydtyrolen.

Den andra föräldern var en sensation inom vinvärlden som upptäcktes år 2000.

Redan prenumerant? Logga in för att läsa vidare
Vill du också läsa politiskt oberoende (på riktigt) ledarartiklar och klassisk inrikes- och utrikesjournalistik utan politisk färgning eller överdrifter?
Tidsbegränsat introduktionserbjudande, endast 1 krona första månaden utan att binda dig! Bara 199 kronor i månaden därefter. Säg upp när du vill!